IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България получи силна подкрепа за влизане в еврозоната

Министърът на финансите Асен Василев се срещна с водещи представители на европейските институции

22:41 | 23.02.24 г. 2
Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

България е получила силна подкрепа за влизане в еврозоната на срещата днес на министъра на финансите Асен Василев с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, председателя на Европейската централна банка (EЦБ) Кристин Лагард, заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и европейския комисар по икономика Паоло Джентилони по време на неформалния съвет на финансовите министри на ЕС в Гент, Белгия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

В срещата е участвал и управителят на Българската народна банка Димитър Радев.

По време на разговорите е отчетен напредъкът на страната в подготовката за присъединяването към блока с единна валута. България е изпълнила три от четирите критерия, като остава само този за инфлацията. Прогнозите на Европейската централна банка (ЕЦБ) и на Европейската комисия показват, че ще изпълним критерия през 2024 г., което ще ни позволи да влезем в еврозоната през 2025 г., посочват от министерството в прессъобщението.

Преди дни еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес също коментира, че България работи усилено да изпълни изискванията за въвеждането на общоевропейската валута. „Очакваме да я приветстваме в еврозоната скоро“, заяви тя на пресконференция в Европейския парламент в Брюксел, посветена на бъдещето на еврозоната.

България може да поиска извънреден конвергентен доклад, свързан с членството ни в еврозоната, заяви преди дни премиерът акад. Николай Денков. Тази година времето за публикуване на конвергентните доклади за страните от ЕС съвпада с изборите за Европейски парламент и има вариант в Брюксел сами да отложат процедурата.

Ако това не стане обаче, ще искаме нов доклад по-късно през 2024 г. По този начин България ще опита да избегне месеците с висока инфлация през пролетта на 2023 г. Именно тогава е най-голямото разминаване между данните за страната и еврозоната в областта на ръста на цените, обясни Денков. Инфлацията е външен проблем за България и нямаме контрол върху нея, заяви той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 2
Ivel
преди 2 месеца
Като не могат да накарат банките да вдигнат процентите по депозитите и да намалят кредитирането, инфлацията няма да бъде овладяна. Не е само външен проблем, има какво да се направи и вътре в нашата кошарка. Има непазарни механизми за овладяване на ценовия ръст на продуктите, в много страни се прилага, поне за основната кошница от продукти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
Dani_2077
преди 2 месеца
"Инфлацията е външен проблем за България и нямаме контрол върху нея, заяви той. " ... да бе, да ... ако обърне внимание (той, министерски съвет или НЕРАБОТЕЩИТЕ комисии) малко на картелите у нас, може и да се окаже, че инфлацията има и вътрешни корени у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още