IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: България наваксва години изоставане на инвестициите в армията

Изказването на Тръмп за НАТО е доста невнимателно, каза премиерът

09:42 | 15.02.24 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изказването на най-вероятния кандидат на републиканците за президент на САЩ Доналд Тръмп относно възможен отказ от защита на страна членка на НАТО от Алианса е "доста невнимателно" на фона на войната, която се води в Европа, защото насърчава агресията на президента на Русия Владимир Путин, коментира премиерът акад. Николай Денков във формата "Властта говори открито", излъчван във Facebook. Според него в момента членовете на Алианса, включително и България, активно инвестират в отбрана.

След години на неглижиране София инвестира в покупката на самолети F-16, радарни системи и брегова охрана. С инвестиции и грижа за армията бързо наваксваме изоставането в това отношение, както и работим активно със съседните страни, за да бъде изградена стабилна система за отбрана, допълни Денков.

България в еврозоната

България може да поиска извънреден конвергентен доклад, свързан с членството ни в еврозоната, съобщи премиерът и отбеляза, че през тази година времето за публикацията на конвергентните доклади за страните от ЕС ще съвпадне с изборите за Европейски парламент и има вариант в Брюксел сами да отложат процедурата.

Ако това не стане обаче, ще искаме нов доклад по-късно през 2024 г. По този начин България ще опита да избегне месеците с висока инфлация през пролетта на 2023 г. Именно тогава е най-голямото разминаване между данните за страната и еврозоната в областта на ръста на цените.

Инфлацията обаче е външен проблем за България и нямаме контрол върху нея, смята премиерът. В момента само по този показател София не изпълнява Маастрихтските критерии за членство в еврозоната, като по отношение на външния дълг страната е втората най-добре представяща се в ЕС след Естония, а инфлацията в последните месеци се забавя непрекъснато.

Не се предвиждат радикални промени в данъчната система и въвеждането на необлагаем минимум, но правителството има много мерки за подкрепа - данъчни отстъпки за семейства с деца, както и рязкото повишаване на минималната и средната работна заплата, отбеляза още той.

Новите енергийни мощности

Строителството на нов блок в АЕЦ "Козлодуй" може да започне най-рано в средата на 2025 г. В момента Westinghouse прави анализи на цената и структурата на проекта и до средата на 2025 г ще бъде изготвен детайлният проект.

До този момент ще бъдат избрани и кандидатите за строителството и по график договор за строителство трябва да бъде сключен до средата на 2025 г., а реализацията на проекта да приключи през 2033 г., допълни още Денков.

Премиерът отбеляза, че хидроенергийният потенциал - ВЕЦ и ПАВЕЦ, също ще бъде впрегнат, за да бъде осигурена стабилност на енергийната система. Има обаче проблеми по отношение на ремонтите на язовирите, за които бяха отделени 800 млн. лева, които според Денков са изчезнали.

Смяната на караула

Работата на регулаторните органи е много важна, коментира Денков по повод предстоящата смяна на ръководството на регулатори, чийто мандат е изтекъл преди години. Той призова за ускоряване на избора на нови членове, но това по думите му не трябва да бъде за сметка на качеството.

Ако регулаторите си вършат работата, всички ще живеем по-добре - те взимат много важни решения, като не би трябвало тяхната работа да бъде подлагана на натиск от политическите сили, отбеляза Денков.

Премиерът коментира още, че не би трябвало да има партийна окраска и по отношение на министрите в кабинета, които работят в екип с останалите членове на Министерския съвет. В правителството има министри и зам.-министри, предложени от Мария Габриел и ГЕРБ, каза премиерът. Според него управляващите трябва да престанат с партийното деление, ако искат да работят заедно, защото много бързо може да стане разцепление.

Денков анонсира, че започва дискусия за работата на министрите и къде може да има смени. По думите му няма напрежение между него и Мария Габриел по отношение на поста външен министър и това не е "ябълка на раздора" в коалицията. По темата е вкарана повече драма, отколкото е необходимо, допълни още Денков.

"Ние с г-жа Габриел трябва да подредим кабинета, той да получи подкрепа от партийните лидери, а след това и от Народното събрание", допълни той.

България в Шенген

По отношение на бежанците, които България е задължена да приеме по европейските правила, премиерът поясни, че приемаме, но и връщаме. През годините броят на бежанците варира от няколко десетки до няколко стотици, а в някои години сме връщали повече бежанци, отколкото сме приемали. През 2023 г. сме приели 113 граждани на трети страни от Австрия. "Нищо особено не се случва", каза Денков и посочи, че опозицията опитва да драматизира процеса.

В момента не се водят преговори с Австрия за пълноправното членство на България в Шенгенското пространство, но темата се обсъжда активно с Европейската комисия (ЕК). Премиерът уточни, че ветото всъщност се налага от малък кръг политици в Австрия и това може и да е свързано с предстоящите избори в страната. Важното за България е да бъдат "затегнати" границите, като успехите в тази област се признават от всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още