IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Докладът на ЕК за готовността на България за еврозоната ще е негативен

Няма как да изпълним критерия за инфлацията, заяви бившият финансов министър

13:49 | 06.02.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Докладът на Европейската комисия (ЕК) за готовността на България да влезе в еврозоната ще е негативен. Това мнение изрази бившият финансов министър Симеон Дянков пред Нова телевизия. Коментарът е по повод очаквания конвергентен доклад на ЕК, който трябва да бъде публикуван през юни. Тогава ще разберем дали изпълняваме критериите за присъединяване към еврозоната.

Според бившия финансов министър политическите сили у нас не са особено сериозни в действията си за влизане на страната в еврозоната. "Редица стъпки не бяха направени през последните месеци", коментира той. И допълни, че заради липсата на работещи регулатори – КЗП и КЗК, инфлацията у нас е висока. По думите му регулаторите не са си свършили работата по анализ на секторните политики. Дянков даде пример с казуса с цените на мобилните оператори, които обявиха ново повишение на цените заради инфлацията. "Мобилните оператори формират цените си по друг начин и услугите им не зависят от инфлацията", коментира Дянков.

Той припомни, че на 1 април ЕК затваря периода за изпълнение на критериите за еврозоната и през юни ще излезе доклада дали изпълняваме Маастрихтските критерии. "Към тази дата няма как да изпълним критерия за инфлацията", категоричен е Дянков. Той обърна внимание, че правителството вече се готви за следващите стъпки – да поиска нов доклад. Такъв може да поискаме най-рано септември. Но дотогава, инфлацията пак няма да се е забавила, каза Дянков. Той потвърди тезата си, че България може да приеме еврото най-рано през януари 2027 г.

Държавните финанси са стабилни, но вървят надолу и това ще се види също в юнската прогноза, каза още той. И допълни, че намаляването на бюджетния дефицит, което беше регистрирано, е заради несправяне на кабинета с инфраструктурни проекти.

Темата за привненесаната инфлация у нас е опорна точка и не е вярна, защото се сравняваме с ЕС и всички могат да кажат същото, коментира той. По думите му външните фактори влияят на България, но и на други страни в ЕС. "Нашата инфлация е двойно по-висока от тази в еврозоната и това е така, защото Асен Василев направи редица грешки и в предишното си управление и сега се плаща за тях", каза Дянков.

„Събираемостта на данъците през 2023 г. спадна спрямо година по-рано. По-зле сме от предишни години по отношение на дефицита”, посочи бившият финансов министър. 

Няма да влезем в еврозоната нито през януари, нито през юли 2025 г., защото не изпълняваме един от основните критерии, а именно - инфлацията, заяви Симеон Дянков и преди дни.

Относно визитата на българската делегация в САЩ, представлявана от енергийния министър Румен Радев, финансовия Асен Василев и икономическия Богдан Богданов, която се очаква да бъде на тема енергетика, Дянков каза, че времето за посещение е странно и според него министрите отиват да докладват във Вашингтон. По-скоро това са индивидуални изпълнения, като се надяват така да запазят местата си след ротацията, сподели Дянков.

Той смята, че някои министри, чиито ресори са в икономическата сфера, може да бъдат сменени при ротацията. Има няколко назрели икономически теми – например военното производство и в този смисъл министърът на отбраната Тодор Тагарев трябва да се смени, не се върши достатъчно добра работа в този ресор – България трябва да излиза напред в износа на отбранителна техника, очевидно не става.

При енергийния министър също трябва да има смяна, смята Денков. Той оцени положително работата на министрите на транспорта и земеделието - Георги Гвоздейков и Кирил Вътев.

„Като финансов министър Асен Василев би следвало да си подаде оставката, тъй като докладът на ЕК за приемането ни в еврозоната ще е негативен. Но Василев е и политически лидер и затова мисля, че ще остане в кабинета”, коментира Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още