IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Василев: Инфлацията в България все повече се доближава до референтната стойност за еврозоната

Германия подкрепя членството на страната ни в еврозоната, потвърждава германският финансов министър Кристиан Линднер

17:51 | 02.02.24 г.
Снимка: Министерство на финансите
Снимка: Министерство на финансите

Към момента изпълняваме всички Маастрихтски критерии за влизане в еврозоната с изключение на този за инфлацията, която спада всеки месец и все повече се доближава до референтната стойност. Това е казал министърът на финансите Асен Василев при среща с германския си колега Кристиан Линднер, съобщават от пресцентъра на Министерството на финансите.

Германия подкрепя членството на България в еврозоната, е потвърдил Линднер по време на срещата.

Василев е представил напредъка на страната ни по пътя към еврозоната. Двамата министри са се обединили около важността на приемането на България в еврозоната от 1 януари 2025 г., като това трябва да стане при изпълнение на техническите критерии.

Двамата са разговаряли и за актуалните законодателни инициативи на ЕС, както и сътрудничеството между митническите власти на двете страни. Линднер оценява високо работата на страната ни за защита на външните граници на ЕС. Договорено е сътрудничеството в тази област да продължи.

Според последните данни на НСИ инфлацията в България е продължила да забавя темпа си и през декември, като годишната инфлация се е свила до 4,7% - с около два процентни пункта над средната за еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още