IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Денков: Работим България да бъде приета в еврозоната от 2025 г.

Подкрепа в тази връзка изрази и германският канцлер Олаф Шолц по време на среща с българския премиер

21:05 | 01.02.24 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Премиерът Николай Денков проведе редица двустранни срещи с колеги от няколко страни по време на Европейския съвет. Те се отнасят до пълноправното приемане на България в Шенген и еврозоната, заяви Денков след края на заседанието на лидерите, цитиран от БНР.

"Успяхме да говорим с премиерите на Германия, Нидерландия, Словения, Финландия - това са държави, част от тях са известни с това, че са най-предпазливите, винаги са внимавали по отношение на бюджетите, разказах им за фискалната картина по отношение на България - ниския външен дълг, ниския дефицит, очакваме инфлацията да бъде в рамките на правилата от Маастрихт. Всичко това беше обяснено, така че мога да кажа, че ще имаме подкрепа от тези държави, когато дойде време за обсъждане. Отново да кажа ясно - работим за 1 януари 2025 година", подчерта премиерът.

България може да разчита на подкрепата на Германия за присъединяване към еврозоната и вдигането на сухопътните граници в Шенген. В това е уверил канцлерът Олаф Шолц Денков по-рано в четвъртък в Брюксел.  

Финландия също ще гласува положително и за Еврозоната, и за Шенген, изтъква финландският премиер Петери Орпо.

Председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен отговори на въпрос дали заложените допълнително в общия бюджет 2 млрд. евро за управление на външните граници ще убедят Австрия да вдигне ветото си за пълното членство на България и на Румъния в Шенген.

"Комисията е убедена от години, че България и Румъния са готови за Шенген. Много помогна това, че за последните седмици имахме няколко проекта за укрепване на границите, също и мисии за установяване на фактите, които убедиха Австрия да направи първите стъпки, да ги пусне по въздух и вода. Дълбоко съм убедена и можете да разчитате на нас, че ще продължим да укрепваме границите и че България и Румъния напълно заслужават да бъдат в Шенген изцяло", изтъква Фон дер Лайен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 01.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 2 месеца
Всички работим....Всички очакваме...Оказаха ни подкрепа..Ще ни подкрепят....Ала бала ...Изобщо някой слуша ли го този ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още