IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Няма да влезем в еврозоната нито през януари, нито през юни 2025 г.

Не изпълняваме критерия за инфлацията, приемаме еврото най-рано 2027 г., каза бившият финансов министър

10:40 | 24.01.24 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Бившият министър на финансите Симеон Дянков прогнозира, че България може да приеме еврото най-рано през януари 2027 г.

"Няма да влезем в еврозоната нито през януари, нито през юли 2025 г., защото не изпълняваме един от основните критерии, а именно - инфлацията", заяви Симеон Дянков по bTV.

Според него България няма как да се справи с критериите за еврозоната до доклада на ЕК през юни. „Не покриваме критериите за еврото, тъй като средната инфлация в еврозоната е на половината на нашата към декември. Няма как да се справим с този критерий до юнския доклад, който гледа данните до март - за последната година месец по месец“, посочи финансистът.

„Вече трябва да помислим как елегантно трябва да започнем да говорим - виждам, че премиерът Денков се насочва натам", коментира той. „Хубавото е, че правителството за първи път започва сериозно да работи по темата за еврозоната", посочи Дянков.

Бившият финансов министър смята, че е невъзможно да се направи компромис с инфлацията за членството ни в еврозоната. „Ще влезем в еврозоната, но не и през 2025 г.", подчерта Дянков. Той допълни, че България може да влезе в Еврозоната най-рано от 1 януари 2027 г.

Според него дори да се приеме законодателство у нас, е абсолютно невъзможно да бъдем приети в еврозоната на тази база. „Такива изключения никога не са правени в историята на еврозоната. Нашата инфлация към края на декември е малко над 5,5% - 5,8% в зависимост от коя кошница се използва, а инфлацията за същия период в еврозоната е 2,4%“, посочи Дянков. 

„Трябва за една година да изпълняваме критериите, всеки месец обаче, не само в края на тази една година. Трябва да сме на 1,5% разлика от трите най-ниски инфлации. А ние сме около 3% над средното за еврозоната. Това означава, че сме много далече", добави бившият министър.

Лихвите по кредитите у нас ще се увеличат, прогнозира Дянков. „В България процесът по ръста на лихвите върви бавно, защото сме затворена банкова система и лихвите са скочили, но не толкова, колкото в САЩ и Европа. Прогнозата е, че лихвите ще скочат с около 1,5-2%. Предстои сериозно увеличаване на фона на това, което е в момента", каза той.

Според него вземането на големи кредити тази година ще е по-трудно за домакинствата. „В Европа вече лихвите спряха да се вдигат и започва да се говори даже за намаляване, но ние се забавихме с година, година и половина", отчете бившият финансов министър

Дянков обясни, че БНБ трябва да направи допълнително затягане на кредитирането не само заради самата еврозона. От гледна точка на вземането на кредити за жилища и за коли 2024 г. ще бъде по-сложна със заемите, отколкото в предишните години, смята той.

За предстоящата правителствена ротация през март Симеон Дянков заяви, че една от основните теми на политическия сезон е разпределението на регулаторите.

„Много се изговори за промяна в Конституцията, конституционни съдии, но основната тема, която не е започнала, е разпределението на регулаторните органи с изтекли мандати, като Комисията за финансов надзор, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите“, каза Дянков.

Финансистът е на мнение, че в регулаторите трябва да застанат икономисти, финансисти и юристи. Коалицията трябва да разбере, че за да влезем в еврозоната, регулаторите трябва да започнат да работят в полза на правителството, подчерта Симеон Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:19 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 3 месеца
До: сКККъcaнa_ушaнka ... та па на всички си нужен ... :))) ... нефел ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
zelka007
преди 3 месеца
До: baba_meca ... викаш , ако бехме вързани към рублата , направо друга губерния , а ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 3 месеца
До: Скъсана_prezerwatiw ооо скъсан, тебе пак ли те пуснаха в ГСП? Сега да не се разпищолиш прекалено много. 4или 5 километър ако е на близо давай бързо на там. Тук не ни липсваше .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 17
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: baba_meca Хахааа, познания НУЛА, за да плямпаш подобни глуппсти. Типичния ваатник - празноглав, но устат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
nkavrakov1982
преди 3 месеца
Относно еврозоната това го пиша от колко ?ДВЕ ГОДИНИ !Две години обяснявам как няма да приемем еврото на фона на смешните ,плоски статии от какви ли не медии,брокери на имоти ,всякакви измамници които пишат смешни заглавия с цел да облъчват и ПЛАШАТ населението с еврото .България НЕ ПОКРИВА критериите а и е мафиотска държава въпреки напъните !Запомнете ,не четете БГ МЕДИИ ,те лъжат и манипулират ,информирайте се от външни чужди източници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
baba_meca
преди 3 месеца
Инфлацията не я прави Гошо или Тошо, а я правят управляващите в БГ, а и тия в ЕС щото сме вързани към Еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 4
Retribution
преди 3 месеца
Няма да влезем, разбира се. БНБ се правиха на ударени година и половина че тука сме остров на стабилността и изстреляха цените в небесата. Сега се сетиха да свалят инфлацията след като 2 година я подклаждаха - гениално!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още