IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България потвърди целта да стане част от еврозоната от 2025 г.

България изпънява всички критерии, с изключение на този за инфлацията

21:11 | 18.01.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Оценката за напредъка на България по Маастрихтските критерии (за членство в еврозоната) са много добри и целта страната да стане част от валутния съюз от 1 януари 2025 година остава, стана ясно след среща на премиера акад. Николай Денков, министъра на финансите Асев Василев и съпредседателя на парламентарнат група на ПП-ДБ Кирил Петков с комисаря по финансите Паскал Донахю в Давос.

Страната ни е достигнала дефицит от 2,2% от брутния вътрешен продукт (БВП), както и изпълнява всички останали критерии, с изключение на този за инфлацията, посочват от пресцентъра на Министерския съвет. По време на срещата Денков е отбелязал, че голяма част от инфлацията е привнесена и правителството няма много инструменти, за да я ограничи.

Асен Василев коментира, че по данните на Националния статистически институт (НСИ) инфлацията в България намаля под 5% през декември, докато в еврозоната имаше лек ръст. Финансовият министър добави, че финалната оценка дали страната е готова за еврозоната ще бъде взета през юни, когато бъдат изготвени докладите за конвергенция през 2024 година. Ще бъде взета предивид и инфлацията през май, посочи той и допълни, че за да сме готови и законодателно за влизане в еврозоната, е важно парламентът да приеме закона за Българската народна банка (БНБ).

С подписването на договора за членство в ЕС България пое ангажимент да се присъедини към еврозоната. Това е задължение за всички членове на общността, с изключение на Дания, която още при създаването на валутния съюз заяви, че се отказва от членство в него. В момента 20 държави членуват в еврозоната, като извън неа са основно страните от Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
andy
преди 3 месеца
До: zelka007 Нещо като ФАЩ, лапащ от всички държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 12
khao
преди 3 месеца
До: andy и ти като тиквуча, лапай!...що всичкото изззрожденци се чувствате длъжни да ни информирате кога ще лапате??? не мога да разбера....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 16
zelka007
преди 3 месеца
До: andy ... нещо както масква лапка от всички республики ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
andy
преди 3 месеца
Фашибозука са готви за лaпaнe! ГОЛЯМО лапaнe! А paятa да го дyyyyxа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още