IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Донахю: Еврогрупата подкрепя България по пътя ѝ към еврозоната

Председателят на групата на финансовите министри от еврозоната заяви, че следващия път въпросът за присъединяването ще бъде разгледан през юни 2024 г.

12:18 | 08.12.23 г. 5
Автор - снимка
Редактор
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

Еврогрупата подкрепя България по пътя ѝ към присъединяване към еврозоната и усилията ѝ да изпълни критериите така, както за заложени в Договора от Маастрихт. Това заяви председателят на Еврогрупата Паскал Донахю след срещата на финансовите министри от еврозоната в четвъртък.

Като редовна част от сесията представители на България и Дания са обсъдили заедно с финансовите министри изпълнението на ангажиментите, поети от страната ни след присъединяването към Механизма на обменните курсове (ERM II), или т.нар. „чакалня“. Това е важна част от подготовката за безпроблемно приемане на еврозоната, посочва Донахю в изказванията си.

„Министрите приветстваха важния напредък, който България постига в усилията си за реформи, и я насърчиха да продължи по този път“, допълва председателят.

През лятото въпросът за присъединяване ще бъда разгледан отново от групата, която бъдат публикувани докладите за конвергенция за 2024 г. от Европейската комисия и Европейската централна банка, поясни още Донахю.

На пресконференцията на Еврогрупата в четвъртък вечерта еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони също изрази подкрепата на Европейската комисия върху усилията на България по пътя ѝ към единната валута.

"Бъдещето на България лежи в еврозоната: въпросът е кога, а не дали. И ще оценим напредъка към критериите, когато публикуваме следващия доклад за конвергенция", заяви той.

Според сегашните планове на правителството целевата дата за присъединяване на България към еврозоната е 1 януари 2025 г. Предишната дата за присъединяването на България към еврозоната беше 1 януари 2024 г. Служебният кабинет, който управляваше тогава, не подаде доклада за покриването на критериите за влизането в европейския валутен съюз през февруари тази година, тъй като страната ни не успя да приеме необходимите законодателни промени заради политическата криза.

През септември премиерът Николай Денков заяви, че се очаква решението за приемането на България в еврозоната да бъде взето към средата на следващата година, което съвпада и с периода, който Донахю посочва за следващо обсъждане на темата.

Преди месец правителството прие актуализация на Националния план за въвеждане на еврото в България. Планът предвижда провеждането на мащабна комуникационна и информационна кампания, която ще запознае гражданите с всички практически аспекти на въвеждането на еврото като официално разплащателно средство чрез предоставянето на точна, достъпна и навременна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:25 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
andy
преди 4 месеца
"...Паоло Джентилони също изрази подкрепата..." Спагетаджийте ще приемат с отворено сърце всяка нова жертва. Кой ще изплаща огромните им дългове?! Нали затова са бaлъците!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
andy
преди 4 месеца
До: zelka007 По въпросите му ще познаете колко е умен!!! Съвсем западна този сайт! Не си струва и заглавията да поглеждам вече! Само наглосаксонска вакуумумна пропаганда и манипулации. А някога имаше и разбиращи хора тук...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 4 месеца
До: andy - и бой, и сръбска музика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 5
zelka007
преди 4 месеца
До: andy ... звер , защо във възраждане сметките са ви в евра ?! що немате рубли или юани ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
andy
преди 4 месеца
Всички чуждопоклоннически национални предатели на съд и затвор!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още