IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата официална целева дата за приемане на еврото от България е 1 януари 2025 г.

Датата се вписва в постановлението на Министерския съвет за създаване на координационния съвет за подготовка на страната за членство в еврозоната

18:35 | 22.09.23 г. 3
Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg
Снимка: Lukasz Sokol/Bloomberg

България вписва 1 януари 2025 г. като целева дата за приемане на еврото в официален документ - постановление № 168 на Министерския съвет от 2015 г. за създаване на координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната.

Предложения на Министерството на финансите за промени в постановлението са публикувани за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg. Консултацията ще продължи до 23 октомври 2023 г.

Предишната дата за присъединяването на България към еврозоната беше 1 януари 2024 г. Служебният кабинет, който управляваше тогава, не подаде доклада за покриването на критериите за влизането в европейския валутен съюз през февруари т.г., тъй като страната ни не успя да приеме необходимите законодателни промени заради политическата криза.

Датата 1 януари 2025 г. е посочена като целева за присъединяването ни към еврозоната в програмата за управление на правителството за периода юни 2023 – декември 2024 г., уточняват от Министерството на финансите в доклада към предложените изменения в постановлението.

С поправките в постановлението вносителят предлага и прецизиране на функциите и повишаването на ефикасността на координационния съвет. Предвижда се съветът да може да приема решения и чрез писмена процедура, без да се провежда заседание.

С промените се предлага и актуализация на функциите и ръководството на някои от работните групи, като същевременно се прави предложение за сформирането на нова подгрупа „Държавни ценни книжа“ към работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“, посочва се в доклада на вносителя.

Тази подгрупа ще отговаря за адаптирането на нормативната база и системите за работа с държавни ценни книжа, за да се гарантира цялостният обхват на подготовката за въвеждане на еврото в областта на ДЦК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 22.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 7 месеца
В еврозоната, поведението на Европейската комисия да няма всеобщ метод за преодоляване на щети от употреби на евра причинява сегашната инфлация. Обществеността е с мълчание за силен причинител на инфлация в еврозоната. За употреба в Република България на лев или евро, мнозина ползват преценката Кога по-рано, (1) при употреба на лева или (2) при въвеждане на евро ще настъпи стопански крах? В действителност, защитниците на лева са с отговорност за щетите от употреба на лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 месеца
какво стана с мораториума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
До 2030 ФЕС ще е история. Черна страница в нея. Той отдавна е мъртъв, но се бавят с погребението. Нека го заровим по-бързо, че ужасно засмърдя последните години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още