IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономисти: Приемането на еврото няма да повиши цените в България

Ще поскъпнат само услуги с малък дял в потребителската кошница, прогнозират от Софийския университет

14:11 | 22.10.22 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приемането на еврото няма да доведе до ръст на цените и на инфлацията у нас. При смяната на паричната единица може да поскъпнат само услуги с малък дял в потребителската кошница, смятат икономисти от Софийския университет, съобщи БНР.

Експертите не очакват поскъпване на основни стоки и услуги, защото превалутирането ще се извърши по настоящия курс на лева спрямо еврото. При тази техническа операция не се разрешава преизчисляване при различен от фиксирания обменен курс, както и не се допуска  налагане на допълнителни такси и комисиони върху потребителите.

Икономистите не изключват краткосрочен проинфлационен ефект от присъединяването ни към еврозоната, предизвикан от закръгляването на цените и прехвърлянето на фирмените разходи по превалутирането върху потребителите. 

След присъединяването ни към еврозоната, което може да продължи повече от очакваното, най-високо нарастване на цените би могло до има за услугите, които предлагат заведения, обекти за спорт и развлечение, ремонтни дейности. Заради ниския дял на тези услуги в потребителската кошница, ефектът върху общата инфлация ще бъде незначителен, смятат икономистите.

Изводите са публикувани в доклад на Катедра "Икономика" на Стопанския факултет на Софийския университет по повод 120-тата годишнина от нейното основаване.

"България трябва да продължи пътя и да влезе възможно най-скоро в еврозоната", заяви вицепремиерът Атанас Пеканов след представянето на монографията: „Предизвикателства пред българската икономика по пътя към членство в еврозоната“, издадена специално за юбилея. 

По думите му най-важното предимство от присъединяването ни към еврозоната е, че България ще участва във вътрешния кръг за вземане на решения в най-големия икономически съюз в света и във втората най-често използвана валута в света. Има притеснения за евентуален инфлационен натиск, който не е обоснован от опита на другите страни. Приемането на еврото би довело до 0,2-0,4% инфлация, което не може да ни притеснява, добави Пеканов.

Приемането на еврото е изключителна, историческа възможност за икономиката на страната и изисква консолидиране на всички, които имат отношение по този въпрос, заяви по време на отбелязването на годишнината Илия Лингорски, член на УС на БНБ. По думите му монографията е най-задълбоченото академично изследване по темата през последните години и в този ключов етап от развитието на страната ще е източник на всички ангажирани с процеса на присъединяване ни към еврозоната. 

Време е темата за приемането на еврото да излезе от академичните дискусии и да премине към по-широкото обсъждане, каза Цветан Кюланов, ръководител на Представителството на ЕК у нас. Според него смяната на лева с евро спестява разходи, лихви и ресурси на домакинствата, въпреки че много от хората все още не разбират всички ползи от присъединяването ни към еврозоната. В ЕК сме готови да помогнем на правителството да разясни всички предимства от въвеждането на общата европейска валута. Няма опасност от инфлация, каза Кюланов и добави, че България вече е достатъчно готова да приеме еврото и да продължи с реалната конвергенция на икономиката.

Монографията „Предизвикателства пред българската икономика по пътя към членство в еврозоната“ може да изтеглите оттук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
stefanvukov
преди 1 година
Който внушава на неосведоменият читател ,че цените няма да се вдигнат при въвеждането на еврото е манипулатор или неосведомен. От първо лице мога да твърдя,че цените в Германия се вдигнаха с 40% за един ден при въвеждането на еврото на мястото на марката. Който не вярва да се потруди да намери данни за немската статистика за онзи период.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 7
Иван Митев
преди 1 година
Република България подготвя приемане на еврото с пренебрегване, че употребяваният създаващ щети метод за европейски финанси е причинителят за сегашната инфлация в еврозоната. За да отложи държавен крах, съответното правителство от еврозоната взима заеми за да плаща щети от финансовата грешка. Заради европейската грешка правителството има сегашните дългове. ЕЦБ не е компетентна за прекратяване на сегашната инфлация. Подобреният метод за европейски финанси осигурява устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
Frosty
преди 1 година
Поне от 2017-та насам, всяка година медиите в бегетовицата поне по 3-4 пъти в годината все предстои да приемат еврото, и все не ги огрява...Колкото влязохте в Шенген, толкова ще влезете и в еврозоната. Поне не залъгвайте хората с глупости и простотии.Вече на всички е ясно, че е въпрос на време е валутния борд да се срине, и лева да се обезцени яко няколко пъти...А в еврозоната с тази инфлация и с този дефицит никой няма да ви пусне!Като си съкратите държавните разходи тогава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
potentielle_energie
преди 1 година
По на далавера сме дупетатите да коват закони срещу ивра и каквото остане след текущата сметка да оди у бнб..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още