IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната и ЕС очаквано се е ускорила през декември

За общия ръст на цените в зоната на единната валута най-много са допринесли услугите, храните, алкохола и тютюневите изделия

13:42 | 17.01.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската статистическа служба Евростат потвърди първоначалните си оценки, които показаха, че инфлацията в еврозоната се е ускорила до 2,9% през декември от 2,4% през ноември. За сравнение, година по-рано темпът на инфлация беше 9,2%. Потребителските цени в по-широкия Европейски съюз (ЕС) са се повишили с 3,4% през последния месец от 2023 г., с 0,3 процентни пункта повече отколкото през ноември. През декември 2022 г. годишният темп на инфлация в ЕС е бил 10,4%.

Годишен темп на инфлацията в еврозоната и ЕС Графика: Евростат Годишен темп на инфлацията в еврозоната и ЕС Графика: Евростат

За общия ръст на цените в еврозоната през последния месец от 2023 г. най-много са допринесли услугите (с 1,74 процентни пункта), следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия (1,21 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (0,66 пр.п.).

Базисната инфлация в еврозоната, която изключва волатилните компоненти като храни и енергоизточници, обаче се е забавила до 3,4% през декември от 3,6 на сто месец по-рано, показват окончателните данни на Евростат. През същия месец година по-рано тя е била на ниво от 5,2%.

Сред отделните компоненти на инфлацията в еврозоната най-голям ръст се наблюдава при цените на храните, алкохола и тютюневите изделия, които са поскъпнали с 6,1% на годишна база през последния месец на 2023 г. Спрямо ноември обаче инфлацията в тази категория отстъпва с 0,8 процентни пункта.

Услугите са поскъпнали с 4% на годишна база и са останали без промяна от предходния месец.

Инфлацията при неенергийните промишлени стоки е продължила да забавя от 2,9% през ноември до 2,5% през декември.

Понижението на цените на енергоизточниците обаче се е забавило, като те са поевтинели с 6,7 на сто през декември в сравнение с 11,5-процентния спад месец по-рано.

Месечният темп на инфлация в еврозоната и ЕС през декември е съответно 0,2% и 0,1 на сто.

С най-ниски годишни темпове на инфлация сред държавите членки на ЕС се открояват Дания (0,4%), Италия и Белгия (и двете с по 0,5 на сто). Най-висока е останала инфлацията в Чехия (7,6%), Румъния (7,0%) и Словакия (6,6%). В сравнение с ноември годишният ръст на цените се е забавил в петнадесет държави от ЕС, останал е стабилен в една и се забързал в единадесет.

Инфлацията в България е продължила да се забавя и през последния месец от 2023 г., достигайки 5 на сто. На месечна база цените у нас са се повишили с 0,3%.

Ускорението на инфлацията в еврозоната през декември беше очаквано, но съществуват други рискове, които могат да доведат до ново забързване на ръста на цените. Такива са и прекъсванията във веригата на доставки, според гуверньора на Европейската централна банка Кристин Лагард.

Нещата, които "наблюдавам внимателно", са "преговорите за заплатите, маржовете на печалбата, цените на енергията и потенциалните затруднения в предлагането", заяви тя пред Франсин Лакуа на събитие в Bloomberg House в Давос в сряда. "Това са четири ключови компонента, които биха могли да окажат сериозно влияние на борбата ни срещу инфлацията".

Други членове на Борда на ЕЦБ, сред които и Робърт Холцман, също посочиха ситуацията в Червено море като възможна заплаха ръста на цените.

Централните банкери са предпазливи с право. Смущенията във веригите за доставки, започнали по време на пандемията, отчасти стоят зад първоначалния скок на инфлацията, преди рязкото поскъпване на енергията след руската инвазия в Украйна.

Освен това световната търговия е изправена пред голямо предизвикателство в Червено море, където подкрепяните от Иран хути през последните месеци атакуват търговски кораби. Западът се опитва ограничи ударите им, като същевременно се стреми да предотврати разширяването на конфликта в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 17.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 месеца
Следва ЕЦБ да повиши още лихвите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още