IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коментар на Тръмп за НАТО предизвика политическа буря по света

Бившият президент разказа, че в миналото е заявил на европейски лидер, че ще изостави членовете на НАТО при руска инвазия, ако не са изпълнили ангажиментите си за разходите за отбрана

06:45 | 12.02.24 г. 4
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Коментар на Доналд Тръмп през уикенда, че веднъж е казал на европейски лидер, че ще изостави членовете на НАТО при руска инвазия, ако не са изпълнили ангажиментите си за разходите за отбрана, предизвика политическа буря по света и поднови разговора за това какво би означавал вторият му мандат за съюзниците.

Изказването на Тръмп за НАТО изпраща "ужасно послание" към руския президент Владимир Путин "и към Америка", заяви в неделя сенаторът демократ Джо Манчин, цитиран от Bloomberg. Неговият колега Джон Фетърман разкритикува коментара като "изумителен" и "див".

От друга страна, съюзниците на Тръмп в Сената защитиха думите му. "Изобщо не се притеснявам от това", заяви сенатор Линдзи Греъм, републиканец от Южна Каролина. "Той няма да се оттегли от НАТО. Последното нещо, което Русия ще направи, ако Тръмп е президент, е да започне война. Той просто се опитва да изкаже мнението си."

На предизборна среща в Южна Каролина в събота Тръмп заяви, че десетилетният военен съюз е бил "разбит", докато той не се появил и не принудил членовете му да "платят". Той разказа за среща с лидери на НАТО, цитирайки президент на "голяма държава", който го попитал: "Ами ако не плащаме и бъдем нападнати от Русия - ще ни защитите ли?". "Аз отговорих: "Вие не сте платили? Вие сте просрочили задълженията си? Не, няма да ви защитя. Всъщност бих ги насърчил да правят каквото си искат. Трябва да си плащате."

Отговорът на администрацията на президента Джо Байдън беше бърз.

"Насърчаването на инвазии на най-близките ни съюзници от страна на убийствени режими е ужасяващо и ненормално - и застрашава американската национална сигурност, глобалната стабилност и икономиката ни у дома", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс в изявление в събота вечерта. В изявление по време на своята предизборна кампания Байдън определи коментарите на Тръмп като "ужасяващи и опасни".

В Европа генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви в изявление в неделя, че алиансът остава "готов и способен да защитава всички съюзници".

"Всяко нападение срещу НАТО ще бъде посрещнато с единен и силен отговор", каза той. "Всяко предположение, че съюзниците няма да се защитават взаимно, подкопава сигурността на всички нас, включително на САЩ, и излага американските и европейските войници на повишен риск."

Столтенберг заяви, че очаква "независимо от това кой ще спечели президентските избори, САЩ да останат силен и отдаден съюзник на НАТО".

Заради бързото доближаване на Доналд Тръмп към номинацията на републиканците за кандидат за президент на САЩ сред официални лица от страните членки на НАТО нарастват опасенията, че той може да се върне в Белия дом.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изтъкна в публикация в X (в миналото Twitter), че "безразсъдните изявления" относно сигурността и солидарността на НАТО обслужват единствено интересите на руския президент Владимир Путин.

Европейският комисар Тиери Бретон заяви пред телевизия LCI, че Европа ще може да се справи със САЩ, ако Тръмп бъде избран, но и че американската демокрация е "болна". "Ние в Европа не можем да си играем на ези-тура на всеки четири години в зависимост от резултата на тези или онези избори", каза той.

Тръмп вече е показал, че "цени повече близостта си с Путин, отколкото с демократичните трансатлантически партньори, и съответно е готов да пренебрегне международните задължения", заяви в неделя Омид Нурипур, съпредседател на партията на Зелените, която е част от управляващата коалиция в Германия, цитиран от медийната група Funke.

Във Вашингтон обаче някои републиканци се обединиха около бившия президент. Тръмп е "абсолютно прав" да окаже натиск върху "нашите съюзници да започнат да плащат сметките си", посочи пред репортери сенаторът републиканец Том Тилис.

Друг републикански сенатор - Марко Рубио, подчерта, че няма "никакво притеснение" от коментарите и че Тръмп "разказва история", за да представи гледната си точка. Бившият президент "не говори като традиционен политик", каза Рубио пред CNN. "И ние вече преминахме през това."

В събота Тръмп заяви още, че войната в Украйна трябва да бъде прекратена, и отново изрази неодобрението си за изпращането на още помощи в чужбина, докато Сенатът се опитва да придвижи напред пакета за осигуряване на спешно финансиране за Украйна и Израел.

"Трябва да приключим тази война и аз ще го уредя", каза Тръмп на митинг.

Въпреки че Тръмп многократно критикува членовете на организацията, че не плащат вноските си, НАТО няма членски внос или такса за защита. Членовете му се задължават да изразходват поне 2% от брутния си вътрешен продукт за отбрана и да спазват принципа, че нападението срещу един е нападение срещу всички.

Съюзниците от НАТО, и по-конкретно Европа, значително намалиха разходите си за отбрана в годините след края на Студената война, но започнаха да обръщат тази тенденция през 2014 г., когато Русия анексира Крим. Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. ускори промяната, най-вече в Германия, която хронично не отделяше достатъчно средства.

Повечето страни членки на НАТО все още не отделят заложените като цел средства за отбрана. Графика: Bloomberg Повечето страни членки на НАТО все още не отделят заложените като цел средства за отбрана. Графика: Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:50 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 8 rate down comment 2
Tikva007
преди 2 месеца
Всички коментари на европейски чиновници, описани в статията по-горе като *буря*, са всъщност невротичното крякане на муррвите в баррдакка, когато се сменя съдържателят, а с него и правилата. Нормална хистерия на персонала, която се лекува со малце кютек, глад и стриганье.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
Pomberto
преди 2 месеца
НАТО са умрели кучета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 5
evlogi
преди 2 месеца
Мосю Бретон като не иска Европа да си играе на ези-тура всеки 4 години, да си напъне *** и осигури достатъчно военно финансиране.Всъщност трябва да сме благодарни на Тръмп, че раздвижи мухлясалите мозъци на континента.В западната му част де, като гледам картата, източната,която е сърбала попарата на татарската о.р.да, си изпълнява ангажиментите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още