IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Геополитическото напрежение тласна световните поръчки в отбраната близо до рекорд

Устойчивите държавни разходи за оръжия засилват интереса на инвеститорите към сектора

09:00 | 28.12.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Портфейлите с поръчки на най-големите компании в областта на отбраната са близо до рекордни върхове, след като нараснаха с над 10% само за две години заради покачващото се геополитическо напрежение, включително конфликта в Украйна, пише Financial Times.

Анализ на британския вестник на 15 компании в областта на отбраната, включително най-големите американски компании, британската BAE Systems и южнокорейската Hanwha Aerospace, установява, че в края на 2022 г., последната за която са налични данни за цяла година, общият им портфейл с поръчки е възлизал на 777,6 млрд. долара спрямо 701,2 млрд. долара две години по-рано.

Тенденцията се запазва и през 2023 г., като през първите шест месеца на тази година общите портфейли на тези компании са възлезли на 764 млрд. долара, тъй като правителствата са продължили да правят поръчки.

Устойчивите разходи засилиха интереса на инвеститорите към сектора. Глобалният бенчмарк на MSCI за акциите в индустрията се е повишил с 25% през последните 12 месеца. Индексът Stoxx за акциите в аерокосмическата и отбранителната индустрия в Европа е нараснал с над 50% през същия период.

Ръстовете отразяват убеждението на инвеститорите, че по-високите разходи за отбрана на правителствата ще се задържат за дълго време.

Общите глобални военни разходи са нараснали с 3,7% в реално изражение през 2022 г. до нов връх от 2,240 млрд. долара, сочат данни на Международния институт за изследвания на мира в Стокхолм (Sipri).

Военните разходи в Европа са отбелязали най-големия си годишен ръст от най-малко 30 години насам, след като правителствата в региона обявиха нови поръчки за боеприпаси и танкове, за да запълнят националните запаси, които намаляха заради изпратени дарения на Украйна.

Hanwha Aerospace е отчела най-големия ръст на новите поръчки, като портфейлът ѝ е нараснал от 2,4 млрд. долара през 2020 г. на 15,2 млрд. долара в края на 2022 г., сочи анализът на FT.

Най-големият оръжеен производител в Южна Корея, който прави гаубиците K-9, се е възползвал значително от поръчки, свързани с Украйна, особено от Полша.

Южна Корея се изстреля на челни места в редиците на продавачите на оръжия през последните две години благодарение на значителните поръчки за износ, особено от източноевропейски страни. Тя е била един от деветте най-големи продавачи на оръжия в света през 2022 г. спрямо 31-о място през 2000 г., сочат данни на Sipri.

Германският производител на танкове Rheinmetall също се е възползвал от по-високите разходи след началото на войната в Украйна, като списъкът му с поръчки е нараснал от 14,8 млрд. долара през 2020 г. на 27,9 млрд. долара през 2022 г. Портфейлът на компанията се е оценявал на 32,5 млрд. долара през първото полугодие на тази година.

Не всички завишени разходи са свързани с Украйна. Портфейлът с поръчки на BAE Systems, например, се е увеличил от 61,8 млрд. долара на 70,8 млрд. долара благодарение на нови поръчки за съществуващи програми, включително подводници, фрегати и изтребители. Каталогът с поръчки на компанията е достигнал рекордните 84,2 млрд. долара през първите шест месеца на 2023 г.

Някои от причините за по-големите портфейли с поръчки предшестват пълномащабното нашествие на Русия в Украйна, казва Ник Кънингам, анализатор в Agency Partners.

„Реалността е, че периодът на планирането на политики, бюджети и правенето на поръчки е толкова дълъг, че нашествие на почти две години едва сега започва да се проявява в поръчките и в приходите с изключение на някои специализирани компании с по-краткосрочен цикъл като Rheinmetall“, отбелязва той.

Въпреки че получават нови поръчки, много европейски и американски компании в областта на отбраната не успяват значително да повишат производствения си капацитет на фона на продължаващи нарушения на веригите за доставка и недостига на работна ръка.

Анализ на Sipri на стоте най-големи компании е установил, че приходите от продажби на оръжия и военни услуги са възлезли на 597 млрд. долара през 2022 г., с 3,5% по-малко спрямо 2021 г. в реално изражение, въпреки че търсенето нарасна рязко.

Кънингам отбелязва, че списъкът с поръчки „изглежда наистина силен, затова очакваме повече в бъдеще“. Той смята, че съотношението между поръчки и доставки ще остане над едно, което означава, че портфейлите трябва „да нарастват за известно време в бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:06 | 19.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още