IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за отбрана в ЕС са достигнали нов рекорд през 2023 г.

Увеличението е с около 30 млрд. евро спрямо 2022 г., заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел

21:33 | 30.11.23 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Разходите за отбрана в Европейския съюз през тази година са достигнали рекордно високи стойности от около 270 млрд. евро, което е с около 30 млрд. евро повече, отколкото през 2022 г. Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пред Европейската агенция по отбрана (EАО), предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

Това е деветата поредна година на ръст на отбранителните разходи на държавите от ЕС в момент, когато няколко от тях настояват за значително увеличение на тези разходи заради войната на Русия в Украйна.

През 2022 г. шест от 27-те държави членки са увеличили отбранителните си разходи с повече от 10 процента, а в случая с Швеция - държава, която очаква ратификация на членството си в НАТО - дори с повече от 30 процента.

Франция, от друга страна, е увеличила отбранителните си разходи само с 0,7 процента през 2022 г., според EАО, специализираната агенция на ЕС по въпросите на отбраната.

Взети заедно страните от ЕС отделят 1,5 процента от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбранителния сектор, което е далеч от целта от 2 процента, определена от НАТО. Двадесет и две държави от ЕС са членки и на НАТО.

По данни на ЕАО за инвестиции в отбранителния сектор са били отделени около 58 млрд. евро.

С около "60 млрд. евро годишно можем да направим големи неща", добави Мишел в изказването си пред ЕАО в Брюксел. Той каза, че трябва да се започне с "единен пазар в областта на отбраната", за да се избегне разпиляването на ресурси, дублирането в някои области на производството и да се постигнат икономии от мащаба.

За да се постигне това, EАО трябва да се превърне в "истинско европейско министерство на отбраната", предложи председателят на Европейския съвет.

По думите му отбранителната индустрия в Европа трябва също да стане по-видима.

"При положение че на нашия континент бушува война, можем да гарантираме дългосрочни договори" за тези производители“, увери Мишел, според когото посланието на 27-те е ясно: "произвеждайте и ние ще купуваме". Що се отнася до финансирането, Мишел спомена стартирането на програма за заеми за отбрана в Европа.

Въпреки целият този ръст европейската отбранителна промишленост не разполага с достатъчен капацитет, за да отговори на търсенето от страна на Украйна. ЕС се ангажира да достави 1 милион снаряда на Украйна до март следващата година, но тази амбициозна цел вече изглежда непостижима.

"Нашите въоръжени сили трябва да са готови да отговорят на изискванията на новата епоха", заяви от своя страна шефът на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран в прессъобщение на ЕАО.

Въпреки това ЕС показва "сериозни недостатъци" по отношение на отбранителните способности и "продължаваме да изоставаме от другите играчи" в тази област, призна Борел. Така например, Русия планира да увеличи военните си разходи с 67 процента през 2024 г. до около 30 процента от своя БВП, посочва АФП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

9
rate up comment 0 rate down comment 0
ddcraybfxksiji
преди 4 месеца
Отслабнете без диета и спорт? истински е и не е скъп, подходящ за всички (жени и мъже), безопасен на всяка възраст, ще видите резултата само след няколко дни. Това е най-продаваното лекарство за отслабване в света, вече и в България---->> http://mub.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 2
sssaaa
преди 4 месеца
Направо е смешно, такъв съюз който не може да произведе 1млн снаряда? Жалка история, бавна, тромава и не работеща бюрокрация. Знаете ли по време на ВСВ колко такива снаряди са изстреляни само в Берлин, около 1,3млн. А сметнете сега колко работа ще свърши тия смешни 1млн, които над 20 държави не могат да произведат за цяла година. Че то сега Русия изстрелава с редно около 20 000 до 30 000 на ден, т.е. за 1-2м ги хвърлят тия 1млн., а бюрократчетата от ЕС си мислят че с 1млн ще победят Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: doba че ти винаги си бил за майтап...даже една опорка не може да првпишеш като хората...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 5
doba
преди 4 месеца
До: zelka007, забравих и за последното ни поколение Фки. 100% по стелт(невидима) технология и ни*КОЙ не може да ги свали :) За майтап станахме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 11
zelka007
преди 4 месеца
една радостна вест за копейкопоклонниците , пореден рассийски генерал е дал фира в Украйна . вървял си по украинските полета , искал да набере украински слънчогледи за тьотката си , и настъпил рассийска мина . хаха , нема такава армия , честно ... тия поне 10% от жертвите им са от приятелски огън или неизправност или неуредици ... :))) ... от оня ден цело отделение тръгнало неква маневра да прави и през минно поле , рассийско минно поле , нефелниците не го отбелязали , секретно било , 50 opku !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 8
zelka007
преди 4 месеца
До: doba ... мхм ... нема , така говорят пред блока , на опашката в магазина , по форумите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 4
doba
преди 4 месеца
До: zelka007, какви бригади, Зелкич? То един батальон не могат да направят 2(ДВЕ) години :) Вече дори и кандидати за БА нема, вървели слухове че първи щели да ги пращат на източния фронт....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 4
evlogi
преди 4 месеца
Последният абзац е интересен.При всичките си недостатъци и кусури,ЕС няма как да се надява да достигне дори подножията на върховете в идио.тщината,които постигат в североизточната част на Евроазиатската земна маса...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 4 месеца
екстра ... Стандартната бригада Stryker обикновено се състои от: 130 превозни средства на пехотата; 9 противотанкови управляеми ракетни превозни средства; 27 автомобила за медицинска евакуация; 12 инженерни превозни средства; 32 командирски превозни средства; 36 120 mm навесни минохвъргачки; 56 разузнавателни машини; 13 превозни средства за огнева поддръжка; три NBC разузнавателни превозни средства; и 12 мобилни оръдейни системи 105 mm ... лека-полека организираме НАТОвски бригади у нас ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още