IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия изпраща 4 изтребителя в Румъния в подкрепа на НАТО

Изтребителите ще бъдат ползвани за охрана на въздушното пространство

10:29 | 09.11.23 г.
Снимка: Clemens Bilan - Pool/Getty Images
Снимка: Clemens Bilan - Pool/Getty Images

Германия ще разположи 4 изтребителя Eurofighter в Румъния, за да подкрепи мисията на НАТО за наблюдение на въздушното пространство от края на ноември, казва за Ройтерс източник от сферата на сигурността. Ходът се предприема седмици след руските атаки срещу украинските пристанища на река Дунав.

Атаките, само на стотици метри от румънската граница, и отломки от дронове, открити в Румъния, увеличиха рисковете за сигурността на военния съюз, чиито членове имат взаимен ангажимент за отбрана.

През септември шефът на НАТО Йенс Столтенберг нарече руските удари близо до границата "дестабилизиращи", дори ако няма индикации, че Русия възнамерява да удари член на НАТО.

Източникът от сигурността казва, че първите от общо 80 германски войници, които ще бъдат настанени във военна база близо до Констанца, ще заминат за Румъния по-късно в четвъртък.

Германските военновъздушни сили са подкрепяли мисията на НАТО за охрана на въздушното пространство в Румъния в миналото. Алиансът засили военното си присъствие по източния фланг след нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:29 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още