IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В ЕС се заражда консенсус ЕИБ да може да финансира отбранителни проекти

Ако бъде одобрено, предложението ще разшири мандата на банката, за да може да финансира например покупката на оръжия и военно оборудване

11:27 | 27.09.23 г.
Сградата на ЕИБ в Люксембург. Снимка: Horst Galuschka/picture alliance via Getty Images
Сградата на ЕИБ в Люксембург. Снимка: Horst Galuschka/picture alliance via Getty Images

Германия започва да възприема идеята на Франция да се разширят правомощията на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), за да може да финансира отбранителни проекти като закупуване на оръжия и военни доставки, съобщава Politico.

Канцлерът Олаф Шолц започва да приема плана, който френското правителство и френският еврокомисар защитават от месеци, посочват четирима дипломати и официални лица в Берлин и Брюксел, поискали анонимност, за да могат да говорят свободно.

Ако бъде одобрено, предложението ще разшири мандата на кредитното подразделение на Европейския съюз, за да може да финансира съвместни отбранителни проекти, например покупката на оръжия, военно оборудване и амуниции. Базираният в Люксембург орган, собственост на европейските страни, в момента осигурява заеми в други сектори, например климат, възобновяема енергия и дигитализация, но има забрана да инвестира в отбрана.

Промяната подчертава нарастващата важност на ЕИБ, която расте бързо през последните години, след като финансово затруднени страни от ЕС се обърнаха към нея, за да финансират инвестициите си. Надпреварата за поста президент на банката стана изключително политическа, като няколко кандидати – включително еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която в момента е в отпуск, и испанския финансов министър Надя Калвиньо – се конкурират за поста, отворен от следващата година.

Германия е внимателна по отношение на овластяването на ЕИБ да инвестира в отбрана. Инвазията на Русия в Украйна обаче променя мисленето на Берлин – не само от политическа необходимост, но и тъй като инвестициите в отбрана сега се разглежда като по-морално приемлива.

Въпреки че промяната на мандата на ЕИБ все още не е съгласувана позиция на германското правителство – говорител на финансовия министър Кристиан Линднер отказа да коментира дали той подкрепя плана - симпатията на Шолц към плана е значителна: ако Германия официално подкрепи френския план, това би увеличило вероятността други страни също да застанат зад идеята.

Това би било ключово за постигане на мнозинство в борда на директорите на ЕИБ, който се състои от министри на финансите или икономиката от 27-те страни членки на ЕС. Те са тези, които биха могли да променят мандата на ЕИБ, за да включи отбраната. Промяната на мандата ще изисква подкрепа от най-малко 14 страни от ЕС, представляващи 50% от записания капитал на банката. Тук Германия е ключова, тъй като е един от най-големите акционери на ЕИБ, освен Франция и Италия, които заедно държат почти 19% от банката.

Подкрепата за повече разходи за отбрана сред институции като ЕИБ е очевидна не само в Париж, но и в други столици като Талин, казва високопоставен дипломат от ЕС.

„Разходите за отбрана бяха разглеждани като табу от финансовите институции твърде дълго време поради рискове за репутацията. Това е мястото, където ЕИБ може да има значение и затова някои държави членки са толкова настоятелни сега“, казва дипломатът, пожелала анонимност.

По-рано тази година нидерландският министър на отбраната Кайса Олонгрен изрази подкрепа за такава промяна на мандата, като каза, че „трябва да имаме високоспособна отбранителна индустрия в Европейския съюз... За това трябва да инвестирате... [и] ако [инвестициите] не идват от големи пенсионни фондове или банки, тогава има истински проблем“.

Държавите от ЕС и Европейският парламент вече показаха първи силен сигнал на подкрепа за концепцията, когато гласуваха в полза на Закона в подкрепа на производството на боеприпаси – закон за насърчаване на производството на снаряди за Украйна, който включва линията, че ЕИБ „трябва да подобри своята подкрепа за европейската отбранителна промишленост и съвместни поръчки извън продължаващата подкрепа за двойна употреба“.

Миналата седмица напускащият поста президент на ЕИБ Вернер Хойер предупреди да не се позволява на банката да инвестира в проекти за отбрана, като каза, че това ще постави банката на „грешен път“. Хора, близки до отиващия си президент на банката, казват, че в банката също има силни резерви. Основно безпокойство е, че ЕИБ може да загуби определени инвеститори като пенсионни фондове, от които банката заема пари и които може да имат правила срещу инвестиране в отбранителни проекти.

Говорител на ЕИБ каза, че банката е „напълно ангажирана да подкрепя инвестициите в технологиите, от които Европа се нуждае за своята сигурност и дългосрочна отбрана“, но се стреми да направи това чрез така наречените технологии с двойна употреба като инвестиране в киберсигурност или сателити, които могат да се използват за военни цели, но не са военни технологии сами по себе си.

Говорителят добави, че ЕИБ е решила през юни да увеличи финансирането за такава инфраструктура за сигурност „до най-високото ниво досега, като е заделила 8 млрд. евро финансиране до 2027 г.“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:28 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още