IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Русия няма намерение да напада страните от НАТО

Руският държавен глава определи като "пълни глупости" твърденията на Джо Байдън за потенциален конфликт

14:48 | 17.12.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Снимка: Leon Sadiki/Bloomberg
Снимка: Leon Sadiki/Bloomberg

Владимир Путин заяви, че Русия няма намерение да напада страните от НАТО, определяйки като „пълни глупости“ твърденията на американския президент Джо Байдън, че Москва представлява заплаха за членовете на отбранителния съюз, пише Bloomberg.

Този месец Байдън заяви пред репортери, че „ако Путин вземе Украйна, той няма да спре дотук“, като призова властите в САЩ да отпуснат 61 млрд. долара военна помощ за Киев.

„Ако той продължи и след това атакува съюзник от НАТО“, американските сили ще бъдат задължени да защитават територията и ще има „американски войски, които се бият с руски войски“, коментира държавният глава на САЩ.

Русия няма „никаква причина или интерес – геополитически, икономически или военен – да се бие със страните от НАТО“, коментира руският президент в откъси от интервю за руска държавна телевизия, публикувани днес в Telegram. „Ние нямаме териториални претенции към друг, нито желание да разваляме отношенията си с някого. Заинтересовани сме да развиваме отношения с тях“.

Коментарите изглежда са насочени към отслабване решимостта на американските и европейските съюзници на Украйна да продължат да подкрепят Киев да се отбранява от непровокираната инвазия на Русия. Путин многократно отрече да е планирал да атакува Украйна преди инвазията през февруари 2022 г., която предизвика най-тежкия конфликт в Европа след Втората световна война.

Докато повечето битки на бойното поле до голяма степен са в безизходица, над 100-те млрд. долара помощ от САЩ и Европейския съюз за Украйна биват задържани заради политически спорове.

Миналата седмица украинският президент Володимир Зеленски напусна Вашингтон с празни ръце, след като републиканците се опитаха да принудят Белия дом да сключи сделка за промени в имиграционната политика на САЩ, преди да отпуснат помощ за Киев. В петък пък унгарският премиер Виктор Орбан наложи вето върху планирания пакет за финансова подкрепа от страна на ЕС.

Путин направи коментарите в момент, в който Русия и Украйна съобщиха, че са прихванали значителни атаки с дронове през нощта.

Командването на военновъздушните сили на Украйна обяви, че отбраната му е свалила всичките 20 дрона Shaheed и една крилата ракета Kh-59, изстреляни от Русия, докато ракета Iskander-K също „не е успяла да достигне целта си“. Един човек е загинал в района на Одеса, когато свален дрон е паднал върху дома му и се е взривил, съобщи южното командване на Украйна в Telegram.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че е прихванало 35 украински дрона в Липецк, Ростов и Волгоградския регион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 17.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 2
Alex Silver
преди 4 месеца
Укровермахтът 10 години води война срещу народа на Донбас. Юрогейците мълчат като наакано дете и се правят, че нищо не е станало. Както сега мълчат за изтреблението на мирно население в Газа. Та когато РФ защити Донбас, бил "нападнал" нападателя. Ако отан се включи активно, РФ ше "нападне" и страните от отан, вЕрвайте ми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
khao
преди 4 месеца
До: SnaGi ахъъм, а най много се яързах на обещанието че няма да ги нападате, а после че за 3 дена ще ги превземвте.. смеххх
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 6
zelka007
преди 4 месеца
До: SnaGi ... шебек ... щото имат ракети , затова на седмица стрелят по една я крилата я искандер ... от куртоазия после стреляха с ракети за ПВО , ама и тех ги посвършиха , та сега само с иранските дрончета пърпорят ... казваш украинската армия вече преобладаващо жени фанати от улицата и събирани от опашките по магазините ... ми втората най-могъща и мъжка армия що ги бави ?! вчера кай Авдиевка наступ , а ?! поредна колона с БТРи за скрап , и нова хилядарка на концерт на Кобзон ... хуморист !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 5
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
До: SnaGi Вий, вий жално слабоумна копейко, че великата пиянска армийка и полезниете ЕдЕоти, разпространяващи евтина пропаганда станахте за смях на цял свят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 24
SnaGi
преди 4 месеца
До: khao, Не са толкова 35млн. са загубите на Русия. Крилатите и балистичните и ракети свършиха още есента на 2022, както и призрака от Киев съществува! По целия фронт украинците отстъпват, 15 мобилизация вече минаха, като дори и възрастните мъже са на привършване, а загубите се покриват от жени. Като глупаво дете се връзваш на всичко публикувано от укро ресурсите. Кой ще те вземе на сериозно освен шепа пубери във форума?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 22 rate down comment 3
Dimioi
преди 4 месеца
Бункерното джудже Путлерчук - военнопрестъникът обещаваше , че няма да напада и Грузия, Украйна, Молдова, но и в трите има окупационни руски войски, първоначално дегизирани като зелени човечета без обозначение. Путлерчук си остава терорист и сатрап като Сталин, но по-нисък, а полезните иддииооти у нас се наричат путинисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 29 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: valentino29 съгласен.. до сега 350000 руски нациста са у гроба... скоро и късия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 36 rate down comment 10
evlogi
преди 4 месеца
Ми то аз си спомням как една седмица преди да нападне Украйна, Мария Захарова разправяше,че сведенията за нападение били пълна глупост и тотална западна дезинформация...Не всички сме мал.оумни като феновете на Владимир Владимирович, някои имаме добра памет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 35
valentino29
преди 4 месеца
Денацификацията трябва да продължи,бой по фашистите.!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 10
dontcry89
преди 4 месеца
То и за Украйна казваше, че няма ама е на...Но чак да нападне страна от НАТО това вече ще е немислимо, поне към дадения момент. За вбъдеще как царете ще си управляват пешките и как ще им е изгодно, не се знае със сигурност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още