IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалшиви акаунти в TikTok са разпространили дезинформация за войната в Украйна до милиони хора

Данните бяха оповестени от самата социална мрежа

21:28 | 15.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg
Снимка: Gabby Jones/Bloomberg

Фалшиви акаунти в TikTok са разпространили дезинформация за войната на Русия в Украйна сред милиони хора, показват нови данни на китайския гигант в социалните мрежи, цитирани от CNBC.

Публикациите в платформата за кратки видеа са насочени към украински и руски потребители, както и много други в цяла Европа, а съдържанието има за цел „изкуствено да засилва проруските истории“ за войната, посочва TikTok в доклад, публикуван тази седмица.

Някои акаунти фиктивно са отбелязани като такива на медии.

Отделно разследване на BBC, публикувано в петък, идентифицира 800 фалшиви акаунта, които според него са насочени към европейски държави, като включват неверни твърдения, че висши украински служители и техни роднини са купували луксозни коли или вили в чужбина след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Говорител на TikTok коментира пред CNBC, че компанията е започнала да разследва акаунтите преди BBC да се заеме с въпроса и че оттогава всички идентифицирани фалшиви профили са били премахнати.

„Постоянно и безмилостно преследваме онези, които се опитват да повлияят на общността чрез измамно поведение“, допълват от компанията.

По-голямата част от фалшивите акаунти – около 13 хил. – идентифицирани от TikTok, са били управлявани от вътрешността на Русия и са прокарвали военна пропаганда на Кремъл на местни езици към Украйна, Русия, Германия, Италия, Турция, Сърбия, Чехия, Полша и Гърция.

Редица от откритире акаунти са управлявани от Украйна и е установено, че „изкуствено засилват истории, целящи да съберат пари за украинската армия“.

Комбинираните последователи на фалшивите акаунти надхвърлят 1 млн., твърди TikTok, въпреки че видеата, споделяни в платформата, редовно достигат до милиони хора.

Най-новите данни допълват предишни доклади за фалшиви проруски акаунти, идентифицирани от TikTok, тъй като компанията засилва подобни инициативи заради международния натиск върху социалните мрежи за ограничаване на фалшивите потребители и дезинформацията.

Това се случва само седмица след като Великобритания обвини Русия в провеждането на продължила с години „кампания за злонамерена кибердейност“ срещу политици, държавни служители и журналисти, целяща да подкопае британската демокрация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:28 | 15.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още