IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на TikTok съкращава стотици хора в гейминг звеното си

Засега компанията не се отказва напълно от игрите

21:58 | 28.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компанията майка на TikTok – ByteDance, съкращава стотици работни места в своето подразделение за игри, твърди източник на CNBC, запознат с въпроса. Ходът бележи голяма стъпка назад за компанията в един сегмент, в който инвестира милиарди долари, за да се опълчи на пазарния лидер Tencent.

Информацията е потвърдена от ByteDance. „Редовно преразглеждаме бизнесите си и правим корекции, за да се концентрираме върху дългосрочни стратегически области на растеж. След скорошен преглед взехме трудното решение да преструктурираме нашия бизнес с игри“, коментира говорител на ByteDance пред CNBC.

Основното гейминг подразделение на китайския технологичен гигант се нарича Nuverse. Очаква се стотици работни позиции да бъдат съкратени от това звено, казва източник, запознат с въпроса, който няма право да коментира въпроса публично. По думите му Nuverse няма да спре работа напълно, но значително ще свие дейността си.

Освен това ByteDance е казала на служителите да спрат да работят по непуснати на пазара игри, казва още източникът.

През последните няколко години ByteDance агресивно навлезе в гейминга в опит да се конкурира с други гейминг гиганти като китайските Tencent и NetEase. През 2021 г. ByteDance придоби голямо гейминг студио, наречено Moonton, за предполагаемите 4 млрд. долара, което подчерта колко големи са амбициите ѝ. Сега компанията иска да продаде Moonton, казва източникът на CNBC.

Отстъплението се случва след няколко тежки години за китайския гейминг пазар, който не успя да се върне до върховете, достигнати по време на пика на пандемията, когато хората бяха затворени вкъщи и играеха игри. Индустрията също така се сблъска с по-строги регулации, въпреки че напоследък те бяха облекчени.

Успехът в сектора на игрите не е лесен, тъй като се разчита на това компанията да създава постоянен поток от хитови заглавия, които държат играчите ангажирани. Tencent например издава „Honor of Kings”, която е сред най-популярните китайски игри.

ByteDance има няколко популярни игри, например ролевата екшън игра “Crystal of Atlan”, но изглежда се затруднява да превърне предложенията си в търговски успех.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още