IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лидерите на Meta, X, TikTok, Snap и Discord ще бъдат изслушани от Сената

Изслушването е планирано за януари и е свързано с проблемно онлайн съдържание

21:14 | 30.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Главните изпълнителни директори на социални мрежи като Meta, X, TikTok, Snap и Discord ще бъдат изслушани от Сената на САЩ на 31 януари по въпроси, свързани със сексуална експлоатация на деца онлайн, обяви Съдебната комисия към Сената, цитирана от Ройтерс.  

Сенатор Дик Дърбин, председател на комисията от Демократическата партия, и републиканецът Линдзи Греъм, твърдят, че Discord и X първоначално са отказали да участват и не са искали да приемат призовката. „Сега, когато всичките пет компании са готови да сътрудничат, очакваме с нетърпение да чуем повече от техните изпълнителни директори“, посочват те в изявление.

Това ще бъде първата поява на главния изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу пред американските власти от март, когато китайското приложение за кратки видеа беше изправено пред остри въпроси, включително такива, които предполагаха, че услугата вреди на психичното здраве на децата.

Предложеното ново законодателство е в застой в Конгреса. То ще даде на администрацията на Джо Байдън нови правомощия да блокира американците да използват чужди комуникационни технологии като TikTok, която се ползва от 150 млн. американци.

Дърбин и Греъм твърдят, че изслушването ще позволи на членовете на комисията да притиснат главните изпълнителни директор на някои от най-големите социални мрежи в света относно неуспехите им в защитата на децата онлайн.

Главният изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг, главният изпълнителен директор на X Линда Якарино, главният изпълнителен директор на Snap Евън Шпигел и главният изпълнителен директор на Discord Джейсън Ситрън ще бъдат изслушани.

„Провалът на технологичните гиганти да се контролират за сметка на нашите деца не може да остане без отговор“, коментира Греъм.

Тази година комисията одобри редица законопроекти, включително един, който ще премахне имунитета на технологичните фирми от гражданска и наказателна отговорност, съгласно законите срещу сексуално насилие над деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 30.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още