IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО започва най-големите си учения от Студената война насам

В тях ще се включат 90 хил. военнослужещи и те ще продължат до май

08:15 | 19.01.24 г. 3
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

НАТО започва най-мащабното си учение от Студената война насам, известно като „Непоколебим защитник 2024“, в което ще участват 90 хил. военнослужещи. То ще продължи до май, съобщи американският генерал Крис Каволи, цитиран от Ройтерс.

Над 50 кораба – от самолетоносачи до разрушители, ще се включат в ученията, както и над 80 изтребителя, хеликоптери и дронове и най-малко 1100 бойни машини, включително 113 танка и 533 бойни машини на пехотата, посочиха от НАТО.

Каволи съобщи, че военнослужещите ще се обучават да изпълняват регионалните планове на НАТО – първите планове на алианса за отбрана от десетилетия насам, които разписват подробно отговора му на руско нападение.

НАТО не спомена конкретно Русия в съобщението си, но водещият му стратегически документ определя Русия като най-значимата и пряка заплаха за сигурността на страните членки на Алианса.

„Непоколебим защитник 2024“ ще покаже способността на НАТО бързо да разполага сили от Северна Америка и други части на алианса за укрепване на отбраната на Европа“, съобщи НАТО.

Укрепването ще бъде осъществено при „симулация на възникващ конфликт с близък противник“, каза Каволи пред репортери в Брюксел след двудневна среща на министрите на отбраната на страните членки.

Последните учения с такъв мащаб бяха Reforger по време на Студената война през 1988 г. със 125 хил. участници, съобщава НАТО.

Военнослужещите, които ще участват в сегашните учения, ще се включат в симулации на прехвърляне на военни в Европа и в учения на суша. Те ще дойдат от страните членки на НАТО и Швеция, която се надява да се присъедини скоро към алианса.

Съюзниците приеха регионалните планове на срещата на върха във Вилнюс през 2023 г., слагайки край на дългата ера, в която НАТО не виждаше необходимост от мащабни планове за отбрана, тъй като западните страни водеха по-малки войни в Афганистан и Ирак и смятаха, че постсъветска Русия вече не представлява екзистенциална заплаха.

Във Втората част от ученията „Непоколебим защитник“ специално внимание ще бъде насочено върху разполагането на сили на НАТО за бързо реагиране в Полша, на източния фланг на алианса.

Други големи локации на ученията ще бъдат балтийските страни, за които сега се смята, че са изложени на най-голям риск от възможно руско нападение, Германия – център за пристигащи подкрепления, и страни по периферията на НАТО като Норвегия и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 19.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 10
zelka007
преди 3 месеца
До: wart ... хаха ... да си продадеш всички акции от хамерикански компании , само на рассийски мини ... !! ... и не знам кой къде ще се разпада , ама тия дни из рассията се носят напред-назад по площадите с щитове , палки , сълзотворен газ , лозунги ... злите сили сигурно им плащат , те и яйцата им прецакаха на блатните хора ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 4
wart
преди 3 месеца
Тая престъпна *** наречена Америка с всеки изминат ден нагнетява обстановката повече напрежение и хаос. В близките няколко години войната между Русия- Америка или Китай Америка е неизбежна. Може да е и последната война за човечеството ако избухне Гражданска война ще най - добре тъй като ще се разпадне тая чума като държава и за цялото човечество ще настъпи нова ера..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още