IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп се доближава до номинацията на републиканците след победи в още два щата

Бившият американски президент спечели първичните избори на партията си в Невада и на Вирджинските острови

08:11 | 09.02.24 г.
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп спечели гласуването на партийното събрание на Републиканската партия за президентска номинация в Невада и на Вирджинските острови и се доближи до спечелване на номинацията на партията си за Белия дом, предава Ройтерс. Ако това се случи, вероятно ще се стигне до повторение на двубоя с президента Джо Байдън през ноември.

Тръмп, който е фаворит в надпреварата за номинацията на партията си, беше единственият значим кандидат, който участва в гласуването на партийното събрание в Невада и се очаква да спечели гласовете на 26-мата делегати в щата за събранието на партията си през юли за определяне на номинацията. В четвъртък вечер институтът Edison Research съобщи, че той е победителят при гласуването.

Преди това Тръмп спечели с лекота и първичните избори на Вирджинските острови, с което прибави гласовете на още четирима делегати. Бившият американски президент получи 182 гласа, или 74% от пуснатите 246 бюлетини там, като изпревари последната си оставаща съперничка в надпреварата на републиканците Ники Хейли, която получи подкрепа от 26%, или 64 гласа.

Въпреки че беше единственият значим кандидат на първичните избори на републиканците във вторник, Хейли отново загуби, след като десетки хиляди поддръжници на Тръмп отбелязаха в бюлетините си „никой от тези кандидати“. Този вариант получи 63% от гласовете спрямо 30% за Хейли.

Гласоподавателите в Невада могат да участват както в първичните избори, така и в партийното събрание. Конкуриращите се методи за избор на президентска номинация в щата са резултат от конфликта между местната Републиканска партия, която се ръководи от съюзници на Тръмп, и щатски закон от 2021 г., според който за избор на президентска номинация трябва да бъдат проведени първични избори. 

Тръмп е близо до спечелване на номинацията на Републиканската партия след убедителните победи в Айова и Ню Хемпшир миналия месец.

Хейли, която е бивш постоянен представител на САЩ в ООН, не се отказва от надпреварата за номинация и това гневи Тръмп. Хейли обещава да остане в надпреварата до изборите в родния си щат Южна Каролина, който ще гласува на 24 февруари.

Хейли няма ясен път към номинацията и изостава значително от Тръмп в обществените допитвания в Южна Каролина, където беше губернатор шест години.

Макар че резултатите от изборите в Невада нямат голямо въздействие върху надпреварата за номинация на Републиканската партия, щатът ще бъде силно оспорвано бойно поле, тъй като населението му може да избере едната или другата партия и да изиграе значителна роля на президентските избори през ноември.

През 2020 г. Байдън победи Тръмп в Невада с 2,4 процентни пункта. Обществени допитвания показват, че при повторение на двубоя между Байдън и Тръмп резултатите в щата ще са сходни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:46 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още