IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп с историческа победа на първичните избори на републиканците в Ню Хемпшир

Джо Байдън печели първичните избори на демократите в Ню Хемпшир, без да участва в тях

08:20 | 24.01.24 г. 5
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP
Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg LP

Доналд Тръмп спечели първичните избори на Републиканската партия в Ню Хемпшир във вторник и се доближи до нов двубой с президента демократ Джо Байдън през ноември, предава Ройтерс. Единственият му оставащ опонент - бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли, заяви, че ще продължи да се бори.

„Тази надпревара далеч не е приключила“, каза тя пред поддръжници на следизборно събиране в Конкорд и предизвика Тръмп да проведе дебат с нея. „Аз съм боец, аз съм агресивна и сега ние сме последните стоящи до Доналд Тръмп“, допълни Хейли.

На своето събиране в Нашуа Тръмп започна речта си с подигравка към Хейли, като я нарече „самозванка“ и допълни: „Говори така сякаш е спечелила. Тя не спечели, а загуби... Имаше много лоша вечер“.

При преброени над 57% от бюлетините Тръмп печели убедително с 54,4% спрямо 43,6%, сочат резултатите на Edison Research.

Хейли се надяваше, че значителната група независими избиратели в щата ще я изведат до победа, която можеше да разхлаби желязната хватка на Тръмп върху Републиканската партия.

Вместо това Тръмп стана първият републиканец, който печели както изборите в Айова, където победи с рекордна разлика преди осем дни, така и в Ню Хемпшир, от 1976 г. насам, когато двата щата затвърдиха статута си на първите, които номинират кандидати.

Макар че окончателната разлика все още не е ясна, резултатът вероятно ще подкрепи призиви на някои републиканци към Хейли да се откаже, за да може партията да се обедини зад Тръмп. В документ, публикуван по-късно във вторник, предизборният ѝ щаб обеща да продължи борбата до „Супервторника“ на 5 март, когато гласуват републиканците в 15 щата и една територия.

Следващите първични избори са планирани за 24 февруари в Южна Каролина, където е родена Хейли и беше губернатор два мандата. Въпреки връзките ѝ с щата Тръмп си осигури одобрението от повечето видни републиканци там и обществени допитвания сочат, че той ще победи с голяма преднина.

Изборите във вторник бяха първият пряк сблъсък между Тръмп и Хейли, след като губернаторът на Флорида Рон Десантис, който преди време беше смятан за най-страховития опонент на Тръмп, се оттегли в неделя и подкрепи бившия президент. Макар че Десантис имаше съвсем малка подкрепа в Ню Хемпшир, вероятността избирателите му да заложат на Тръмп беше много по-голяма, отколкото да гласуват за Хейли, показаха допитвания.

Байдън печели избори, без да участва в тях

В същото време Edison прогнозира, че Байдън печели първичните избори на Демократическата партия в Ню Хемпшир, изпреварвайки опонента си конгресмена Дийн Филипс.

Президентът отказа да се яви на първичните избори на Демократическата партия в Ню Хемпшир, след като подкрепи усилията на партията си да измести първите първични избори към по-разнородния щат Южна Каролина.

Въпреки това избирателите в Ню Хемпшир можеха да гласуват за президента, като впишат ръчно името му в бюлетината, предлагайки барометър за политическата му сила. При преброени 29% от бюлетините Байдън получава 67,7%, а Филипс – 19,4 на сто, сочат данните на Edison.

Президентът, чиито съветници очакват повторение на битката с Тръмп на общите избори, критикува републиканците заради усилията им да ограничат правата за аборт в реч във Вирджиния във вторник.

В публикувано по-късно изявление Байдън заяви: „Ясно е, че Доналд Тръмп ще бъде номинацията на републиканците. И моето послание към страната е, че залогът не може да бъде по-висок. Нашата демокрация, нашите лични свободи – от правото да избираме до правото да гласуваме. Нашата икономика, която отбеляза най-силното възстановяване в света след Covid“.

В речта си във вторник Хейли предупреди, че Тръмп ще загуби отново от Байдън, ако бъде номиниран.

„Най-грозно пазената тайна в политиката е колко много демократите искат да се изправят срещу Доналд Тръмп. Те знаят, че Тръмп е единственият републиканец в страната, когото Джо Байдън може да победи“, заяви Хейли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 24.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 3 месеца
До: мрънмрън на никой от избирателите му не му пука какво говори. Важно е че прави шоу, шие по млади жени и говори просташки против статуквото, мечата на всеки лузър... Проблема според мен е, защо системата създаде толкова нееуки лузъри, а този въпрос така и не беше повдигнат след предишната му победа и ето го днес отново на хоризонта! Даже и да му забранят... друг подобен ще дойде, проблема тръмп е продукт на системата им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 4
sssaaa
преди 3 месеца
До: мрънмрън, е то пък Бидона щото много свързано говори. Даже някой път губи представа за местоположението си и пита къде е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
мрънмрън
преди 3 месеца
Трябваше да публикувате речта на Тръмп след победата, определено не е в час и говори несвързано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Vayk__
преди 3 месеца
ИДЕ !!! Либералките и *** в ЕУ треперят:))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още