IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп спечели категорично в първия етап от първичните избори на републиканците в САЩ

Конкурентите му Рон Десантис и Ники Хейли останаха далеч назад в изборите за номинация на републиканците за президент

08:18 | 16.01.24 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доналд Тръмп си осигури категорична победа на първите за 2024 г. първични избори на Републиканската партия в щата Айова за номинация на партията за президентските избори, като затвърди доминацията си въпреки съдебните си неприятности, предава Ройтерс. Тръмп се стреми да повтори двубоя с президента Джо Байдън от Демократическата партия.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис остана далеч на второ място, изпреварвайки бившия постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли, сочат предварителните резултати на Edison Research. Двамата се борят да се превърнат в основната алтернатива на Тръмп.

„Благодаря, Айова, обичам всички ви!!!“, написа бившият президент в социалната си мрежа Truth Social.

При преброени резултати от близо 90% от партийните събрания Тръмп получава 50,9% от гласовете, а Десантис и Хейли имат съответно 21,4% и 19%, сочат данните на Edison. Най-голямата разлика между първия и втория кандидат на първични избори на републиканците в Айова до момента беше 12,8 процентни пункта за Боб Доул през 1988 г.

Предприемачът Вивек Рамасуами се оттегли от първичните избори, след като получи малко под 8% от гласовете в понеделник и подкрепи Тръмп в реч пред поддръжниците си.

Десантис и Хейли се стремяха към силно второ място, за да убедят дарителите и поддръжниците, че предизвикателството им към Тръмп остава жизнено. Десантис конкретно беше заложил предизборната си кампания върху Айова, като обиколи всичките ѝ 99 окръга и наливаше средства в щата.

Резултатите в понеделник несъмнено ще задържат както Десантис, така и Хейли в надпреварата, опозицията срещу Тръмп остава фрагментирана с насочването на предизборната кампания към други щати.

След осем дни републиканците в по-умерения щат Ню Хемпшир ще изберат своята номинация. Допитванията показват, че Тръмп има по-малка преднина пред Хейли там, а Дестантис е далеч на трето място.

Жителите на Айова не се уплашиха от животозастрашаващите ниски температури и отидоха в над 1600 училища, общински центрове и други обекти за първите в страната първични избори на Републиканската партия. С тях предизборната кампания за президентските избори през 2024 г. започна официално след месеци на дебати, митинги и реклами.

Само една трета от хората, гласували на първичните избори, са заявили, че Тръмп няма да е годен за президент, ако бъде осъден за престъпление. Близо две трети не вярват, че Байдън е спечелил законно на изборите през 2020 г., сочат данните от екзит пола на Edison Research.

Демократите в Айова не гласуваха в понеделник за свои номинации за президент, тъй като партията размести календара си, за да сложи щати с по-разнообразно население преди Айова тази година. Те ще гласуват по пощата, а резултатите ще бъдат представени през март.

От историческа гледна точка Айова е играла извънредно голяма роля в президентските кампании поради ранното си място в календара на кампанията.

Победителят на гласуването на републиканците в Айова не успя да си осигури номинацията в последните три състезания през 2008, 2012 и 2016 г.

Като политическо бойно поле, което подкрепи демократа Барак Обама през 2008 и 2012 г., сега щатът се смята за републикански на президентските избори, тъй като броят на регистрираните републиканци изпреварва този на демократите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още