IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп никога не би помогнал на Европа, ако бъде нападната

Дължите ми 400 млрд. долара за отбрана, е заявил тогавашният американски президент на Урсула фон дер Лайен през 2020 година

15:43 | 11.01.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Като мъртва организация, от която САЩ ще се откажат скоро, описва тогавашният американски президент Доналд Тръмп НАТО през 2020 година по време на среща с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен по време на икономическия форум в Давос. Затова разказва комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Брьотон, цитиран от европейското издание Politico.

"Разберете, че ако Европа бъде нападната, ние никога няма да ви помогнем, няма да ви подкрепим", е заявил още Тръмп, допълвайки: "И между другото, дължите ми 400 млрд. долара, защото не си плащате - вие, германците, каквото трябва за отбрана".

В своя мандат начело на САЩ Доналд Тръмп действително нееднократно заплаши, че ще извади страната от НАТО и обвини европейските си съюзници, че не отделят предвидените в изискванията на Алианса разходи за отбрана в размер на 2% от брутния вътрешен продукт.

Тиери Брьотон разказа тази случка в Европейския парламент само дни преди републиканците да дадат началото на предизборната надпревара на кандидатите. Очакванията са, че това ще се случи на 15 януари по време на събитие в Айова. Кандидати за номинацията освен Доналд Тръмп са още и бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли и губернаторът на Флорида Рон Десантис.

В Брюксел са ужасени от възможността Доналд Тръмп да се върне отново в Белия дом, посочва още Politico. По време на събитие в Европейския парламент Тиери Брьотон всъщност използва случая, за да накара европейските депутати да обърнат внимание на отбранителната индустрия. Той настоява ЕС да активира фонд на стойност 100 млрд. евро и да подкрепи своите възможности за самозащита и да активира производството на въоръжение.

Комисарят изтъкна още, че ЕС може да изпълни ангажимента си да достави 1 млн. артилерийски снаряди на Киев до пролетта на 2024 година, но трябва да бъдат ограничени продажбите на трети страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:36 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: Tikva007Мууньо, точно затова Европа е просперираща, щото знае с кого да дружи! А не с разни алкохолни оттрепки, които имат 3 глагола: напиване, крадене и убиване. Оп, за малко да пропусна и корумпиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
Тоя риж клоун никога повече няма да е президент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 5
aldy
преди 3 месеца
И кой ще напада Европа? РФ? Ами нали РФ е в Европа? КОЙ ще напада Европа, освен ФАЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 18
Tikva007
преди 3 месеца
*В Брюксел са ужасени от възможността Доналд Тръмп да се върне отново в Белия дом* - Ето това е разликата между европейците и Брюксел - никой нормален европеец не само, че не е ужасен от възможността Доналд Тръмп да се върне отново в Белия дом, но и не му пука. Интересува се от президентските избори в САЩ само от спортен интерес. И така би трябвало да бъде и сред лидерите на Европа, ако бяха ЛИДЕРИ и водеха Европа към просперитет, а не клефаха след американските и британски интереси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още