IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двамата основни конкуренти на Тръмп водят тежка битка да бъдат негова алтернатива

В дебат, в който бившият президент отново не се появи, Рон Десантис и Ники Хейли се обвиняваха един друг в лъжи

07:46 | 11.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Губернаторът на Флорида Рон Десантис и бившият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли се опитаха да се превърнат във водеща алтернатива на Доналд Тръмп, участвайки в президентския дебат на републиканците, само няколко дни преди първите гласувания в кампанията, съобщава Ройтерс.

Тъй като бившият президент отново отсъстваше от сцената на дебатите, конкурентите насочиха по-голямата част от атаките си един срещу друг, а не срещу очевидния лидер в надпреварата, обвинявайки се един друг в лъжи в остър дебат, който смесваше политика с обиди.

Помолени да изложат аргументите си пред избирателите републиканци в Айова, които ще изберат предпочитания от тях кандидат в понеделник, Десантис и Хейли се обвиниха взаимно, че лъжат за постиженията си.

"Нямаме нужда от още един мекушав политик, който просто ви казва това, което мисли, че искате да чуете, само за да се опита да получи гласа ви, след това да получи пост и да изпълнява поръчките на спонсорите си", каза Десантис.

В отговор Хейли посочи сайт, който нейната кампания е създала, за да документира десетките според нея лъжи на Десантис.

Бившият президент Тръмп е подкрепен от 49% от републиканците в общонационално проучване на Ройтерс/Ипсос, публикувано вчера, далеч пред Хейли, която заема второ място с 12%.

За пети път Тръмп пропусна дебата и вместо това участва в излъчвана в ефира на Fox News проява в град Де Мойн, което му осигури платформа в най-гледаното време и приятелски настроена телевизионна аудитория.

Дебатът се проведе само няколко часа след като бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, яростен критик на Тръмп, обяви края на собствената си президентска кампания, след като не получи голяма подкрепа от републиканските избиратели.

Хейли и Десантис отправиха съвсем оскъдни критики към Тръмп по време на първия час на дебата.

Десантис изброи няколко примера за предизборни обещания, които според него Тръмп не е спазил: да накара Мексико да плати за стената по южната граница, да намали корупцията във Вашингтон и да понижи федералния дълг. "Съгласна съм с много от политиките му, но неговият път не е моят път", каза на свой ред Хейли. "Аз нямам желание за отмъщение, нямам вендета, не приемам нещата лично", добави тя.

На своята проява в Де Мойн Тръмп заяви, че знае кой иска да бъде негов вицепрезидент и е склонен да избере някой от конкурентите си за номинацията на партията. Той също така заяви, че не се притеснява, че излизането на Кристи от надпреварата за номинацията ще подсили кандидатурата на Ники Хейли на първичните избори в Ню Хемпшър този месец и добави, че то няма да навреди на представянето му в щата.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:46 | 11.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още