IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Чобанов: Финансовата интеграция на ЕС минава през разширяване на еврозоната и цифрово евро

България може да сподели опит за управление на публичните финанси, посочи подуправителят на БНБ на конференция в Брюксел

19:00 | 20.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

"Искам да ви призова да положим основите на това да говорим за практически решения, за координирана стратегия и заедност, а не за проблеми и фрагментация. Заедността е пътят, по който еврозоната ще се разширява, подпомогната от предимствата, които ще предостави цифровото евро". С тези думи доц. Петър Чобанов, подуправител на БНБ, ръководител на управление „Банково“, се обърна към участниците в конференцията на тема: „Бъдещето на финансовата интеграция на ЕС: Разширяване на еврозоната и създаване на цифрово евро“, която се провежда в Европейския парламент в Брюксел.

„Практическите решения са то да се превърне в авангарден инструмент на паричната политика, да подсили паричния суверенитет и глобалната роля на еврото, да създаде финансово стабилна и иновативна среда за разплащания“, посочи доц. Чобанов, цитиран от пресцентъра на БНБ.

Според него общата рамка на суверенитет и стабилност ще послужи като основен градивен елемент за фискален съюз, в който „България да може да сподели своя опит на разумност, предвидимост и последователност по отношение на публичните финанси“. Подуправителят на БНБ подчерта, че това е опит, който "трасира пътя към еврозоната".

Доц. Чобанов смята, че фискалният съюз трябва да се превърне в икономическа конституция на ЕС, която да бъде подчинена на правила, политики и институционални практики, насочени към установяване на адекватна комбинация от парична и фискална политика, правила за конкуренция и регулации на финансовите пазари, които да подпомагат единния пазар и да го надграждат.

„БНБ е институцията, която има трайна и последователна позиция за приемане на еврото. Трасираме пътя към еврозоната с ежеминутна съвместна работа и координация с Европейската централна банка. Затова съм сигурен, че скоро ще станем интегрална част от еврозоната“, прогнозира подуправителят на БНБ.

Според него предизвикателствата се проявяват в редица сфери на стопанския и политическия живот. Петър Чобанов се надява, че страните в ЕС имат нужда от „всеобхватен съюз“, който включва няколко компонента – „политическа и киберсигурност“, „пълноценна дигитализация“, „зелен преход“, задълбочаване на „фискалната интеграция“ и „фискален съюз“.

Той отбеляза, че войната в Украйна сплоти ЕС в единен политически блок и „показа на практика как многото езици могат да бъдат един глас на международната сцена, който да налага европейските ценности за неприкосновеност във всичките ѝ аспекти“.

„Но всичко това е само един импулс, който трябва да ни подтикне към реална промяна. Заплахите към сигурността на Евросъюза не са само политически, но са и от гледна точка на киберсигурност, която следва да се надгражда посредством пълноценна дигитализация на бизнеса и администрацията, за да се поощрява един устойчив, зелен икономически растеж“, съветва подуправителят на централната банка.

Еврокомисарят по финансовите услуги, финансовата стабилност и капиталовите пазари Марейд Макгинес обясни, че България работи усилено да изпълни изискванията за въвеждането на общоевропейската валута. „Очакваме да я приветстваме в еврозоната скоро“, заяви тя на пресконференцията в Европейския парламент в Брюксел, посветена на бъдещето на еврозоната.

Макгинес напомни, че 20 от 27-те държави в ЕС са част от еврозоната и добави, че над 350 милиона души в ЕС използват еврото и то е втората по важност валута в света след американския долар.

Председателят на Еврогрупата Паскал Донахю също смята, че еврото е израз на европейското единство и подчерта, че разширяването на еврозоната ще бъде цел на институциите на ЕС в следващите години. „България извърши мащабни реформи, подкрепяме пътя ѝ към въвеждането на общата валута“, каза Донахю, цитиран от БТА. Той е убеден, че „това е само въпрос на време“.

Евродепутатът Емил Радев напомни, че приемането на еврото е избор, който България е направила с присъединяването си към ЕС. „Въвеждането на еврото е въпрос на еволюционни, а не революционни промени“, заяви той и добави, че няколко български правителства работят в тази посока за приемането на европейската валута.

Евродепутът Андрей Новаков смята, че влизането в еврозоната е без алтернатива и изрази очакване България да се присъедини към еврозоната от 1 януари догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
cyclop
преди 2 месеца
АХАМ, точно както притежаването-на-нищо минава през цифровото евро, и съпътстващото да-си-щастлив минава през него, понеже ако не си "щастлив" че не притежаваш нищо, ще ти спрат цифровото евро и няма да има откъде да вземеш пюренце от ларви за вечеря, даа да да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още