IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансист: Дигитално евро може да се въведе най-рано през 2027 г.

Най-важният въпрос, който трябва да бъде разрешен, е сигурността, обясни Иван Такев

17:56 | 19.02.24 г. 2
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Най-оптимистичният вариант да бъде въведено дигиталното евро е през 2027 г. Това каза финансистът Иван Такев пред БНР по повод проекта на ЕЦБ за създаване на дигитална европейска валута. В края на миналата година Европейската централна банка премина към следващия етап от своя проект за дигитално евро, който според Такев ще продължи две години, а след него ще последва още един двугодишен етап.

Дигиталното евро ще представлява портфейл, който се администрира от Европейската централна банка и на какъвто ще има всеки един гражданин на държава от еврозоната, каза Такев. Същевременно този портфейл няма да е обвързан с традиционната банкова система чрез банкова сметка, обясни експертът.

Ще бъде възможно и за граждани на държави, които не са част от еврозоната, ако станат клиенти на доставчик на платежна услуга, който е част от еврозоната, каза още той.

„Търговските банки имат много важна роля, тъй като те са агент по платежното посредничество и имат много място да надградят своите услуги, така че да предложат дигитално евро на своите клиенти“, посочи финансистът.

Нещата стартираха с желанието на Европейската централна банка да има по-модерно средство за разплащане, което да използва криптотехнологията и да бъде алтернатива на биткойна с гаранцията на ЕЦБ, каза още той.

Според него най-важният въпрос, който трябва да бъде разрешен, е свързан със сигурността. Той изтъкна, че е прекалено рано със сигурност да се каже дали ще бъде въведено дигитално евро. За да се случи това, трябва да бъде приета нормативна уредба.

Такев коментира и тревогите на търговските банки и желанието им да се поставят лимити на дигиталните портфейли. Според Такев сред рисковете от въвеждането на дигитално евро и популяризирането му е конвертирането на депозити и пари по сметки в банките в дигитални евра, което може да доведе до ликвидна криза в банковата системата.

Очевидно е, че особено в настоящите икономически условия на практика всеки един от нас, който държи пари в банка губи малка част от тях ежемесечно, посочи Такев. Според него, ако има дигитална алтернатива, която не е свързана с разходи, може да има отлив от парите от банковата система към дигиталните евра, което не трябва да бъде допускано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
Цифровият затвор го отлагат за 2027. Аз мислех, че в панделата ще ни пратят по-рано. А ще има ли еврозона тогава?!?! А ЕС?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още