IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как биткойнът се възползва от кризите в света

Монетата изглежда не се поддава на стрес, не и трайно

07:01 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Дефицити, инфлация, войни, банкови кризи, кибератаки, дедоларизация.

Това са само част от рисковете, надвиснали над възвръщаемостта от акции и облигации за инвеститорите. От историческа гледна точка американските държавни ценни книжа се смятат за „убежище“, осигуряващо известна защита от кризи, но за периода 2021-2023 г. те са донесли доходност от -10%, най-слабото им тригодишно представяне от поне 80-те години насам.

По сходен начин диверсифицираното портфолио на принципа 60/40 (съотношение акции към облигации - бел. ред.) записа най-лошото си представяне от 14 години с възвръщаемост от -16% през 2022 г.

В този все по-несигурен свят какво могат да направят инвеститорите, пита Дженифър Мърфи в текст от нюзлетъра Crypto Long & Short на CoinDesk.

В своята книга „Anti-Fragile“ Насим Талеб разглежда уникалните характеристики на неща, които имат полза от липсата на ред. Имунната система, например, е по-ефективна след излагане на настинка. Законите стават по-ясни от дела и обжалвания. Софтуерът се калява в битка от хакери, които се възползват от пропуски.

Ами ако можете да прибавите към портфолиото си актив, който има полза от световния стрес? Който се подобрява благодарение на несигурността и волатилността?

Вижте биткойна. Мрежата му сякаш вирее от стрес. Когато китайското правителство забрани добива на биткойни през 2021 г., приблизително 50% от копаческия капацитет бе принуден да спре работа или да се премести. В рамките на седем месеца капацитетът бе напълно възстановен и сега е повече от два пъти над този отпреди китайската мярка. През последните 15 месеца една от най-големите криптоборси в света обяви фалит, а най-голямата бе санкционирана от САЩ. Трансакциите в мрежата на биткойна бяха незасегнати и търгуваните обеми са близо до абсолютен връх.

Като актив биткойнът също може да става все по-малко „крехък“. Когато Silicon Valley Bank се срина на 10 март 2023 г., страховете от разпространяване на проблемите изтриха над 1% от стойността на акциите в рамките на следващия търговски ден. Но биткойнът поскъпна. Този ценови отговор тип „убежище“ бе нов феномен за биткойна и само времето може да каже дали ще се задържи. Но монетата се представя по-добре от всички останали класове активи за последните 1, 3, 5 и 10 години – периоди, които включват много стресови ситуации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още