IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един месец след пускането на спот биткойн ETF-ите: А сега накъде?

Очакванията са за нов прилив на капитал, но и покупки на хиляди биткойни на ден, многократно повече от 900-те нови биткойна, добивани всеки ден

18:50 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Вълнението беше голямо, когато преди месец секторът на традиционните финанси (или TradFi) най-накрая получи регулаторното одобрение за пускането в САЩ на напълно нови инструменти за експозиция към криптовалутите.

Процесът по изкарването на американския пазар на спот биткойн борсово търгуван фонд (ETF) отне повече от десетилетие, но на 11 януари в крайна сметка започна търговията на 10 нови продукта.

И оттогава насам е истинско приключение, пише CoinDesk в анализ.

„Тези ETF-и се представят много, много добре“, коментира Браян Д. Евънс, главен изпълнителен директор и основател на BDE Ventures. „Виждаме големи притоци сега и фазата на еуфория със сигурност назрява сега“, допълва той.

Новите ETF-и средно са прибавили биткойни за нетно 125 млн. долара на ден през последните четири седмици. И това е така въпреки сериозния отлив – над 6 млрд. долара общо – от Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), който има далеч по-високи такси от останалите инструменти.

Само за месец биткойн фондовете с изключение на GBTC са прибавили биткойни за над 11 млрд. долара, като три от ETF-ите – IBIT на BlackRock, FBTC на Fidelity и ARKB на Ark 21, минаха прага от 1 млрд. долара активи под управление. Всъщност, към края на понеделник IBIT има близо 5 млрд. долара активи под управление, а FBTC малко под 4 млрд. долара.

Инструментът на BlackRock дори успя да влезе в топ 5 на всички (и извън криптовалутите) ETF-и за 2024 г. по приток на капитали, оказвайки се на сходно равнище с гиганти като iShares Core S&P 500 ETF (IVV)  и Vanguard S&P 500 ETF (VOO). IBIT „е в компанията на най-големите и най-добрите“, коментира Ерик Балхунас, анализатор на Bloomberg Intelligence.

Бързото трупане на средства се отразява и на цената на биткойна, която – след кратък период на разпродажби в дните след пускането на инструментите – се възстановява добре. Тя успя да мине прага от 50 хил. долара и в сряда достигна над 51,4 хил. долара.

Накъде се насочва фондът на Grayscale?

Съществуващият като затворен фонд в продължение на много години, преди да се преобразува в спот биткойн ETF миналия месец, GBTC на Grayscale записа значителен и постоянен отлив на средства, откакто стана промяната. Активите му под управление намаляха от около 30 млрд. долара до малко под 24 млрд. долара към понеделник.

Мнозина инвеститори, които участваха във фонда, преди да бъде листнат като ETF, в момента отчитат над 100% печалба, като го продават, посочват от Falcon X в доклад.

Grayscale зададе такса за управление от 1,5% - над един процентен пункт повече отколкото най-скъпия от конкурентите си. Освен прибирането на печалба със сигурност някои инвеститори го напускат и в търсене на по-ниски разходи.

„Не виждам GBTC да ходи където и да е било“, коментира Мат Шефилд, старши вицепрезидент на Falcon X, в доклада. Според него фондът е пионер и си е заслужил последователите.

„Оптимисти сме за продължаващия растеж и съзряване на биткойна и силната екосистема около спот биткойн ETF-ите“, заяви говорител на Grayscale за CoinDesk.

Какво следва за биткойна?

Силното търсене, което направи пускането на спот биткойн ETF-ите толкова успешно, може да причини някои главоболия в близкото бъдеще. Нетният прилив на капитал в последно време изисква покупките на хиляди биткойни на ден, многократно повече от 900-те нови биткойна, добивани всеки ден – брой, който ще намалее до 450 след разполовяването през април (когато възнаграждението на копачите намалее наполовина, процесът е част от системата на работа на биткойна, бел. ред.).

Прибавете към това и факта, че е минал само месец от пускането на ETF-ите и много, ако не и повечето, големи платформи за управление на активи тепърва трябва да започнат предлагане на продуктите на клиентите си. Досега успехът на ETF-ите е идвал „с една ръка, завързана зад гърба“, както каза президентът на ETF Store Нейт Герачи, намеквайки, че търсенето ще се увеличи значително, щом веднъж и разпространението нарасне.

Хората от ETF кръговете са напълно наясно с това, че голям брой американски мениджъри на благосъстояние и регистрирани инвестиционни консултанти тепърва ще навлизат в сегмента, тъй като са обвързани с определени стандарти за съответните периоди на надлежна проверка.

Този период на наблюдение обикновено е 90 търговски дни от пускането на нов продукт, както и преминаването на различни прагове за търгувани обеми и критерии за активи под управление, което може да доведе до около 6 месеца забавяне.

Но както изглежда, в този случай чакането може да е много по-кратко, посочва Суи Чун, главен изпълнителен директор на CF Benchmarks.

По думите му фирмата му за криптоиндексиране е била потърсена вече от няколко големи мрежи на сертифицирани инвестиционни консултанти и компании за управление на благосъстояние, базирани в американските „пенсионни“ щати Флорида и Калифорния, които искат извършване на обстойна проверка.

Относителният успех на ETF-ите до момента означава, че хората, които събират информация за риска, правят това сега, коментира Чун. „Те знаят, че дойде ли 90-ия ден, тези продукти ще преминат всички прагове и има консултанти, които искат да преразпределят“, коментира той. „Много голям шлюз, който досега беше затворен, ще се отвори, много вероятно след около два месеца“, допълни още Чун.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:41 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още