IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатор: Биткойнът ще стигне 70 хил. долара до края на годината

Това представлява поскъпване от 65% спрямо сегашната цена

12:34 | 06.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Силно поскъпване на биткойна от 65% и цена от 70 хил. долара до края на годината – това е прогнозата на Маркус Тийлен, ръководител на подразделението за проучвания на 10X Research.

„Подкрепено от макросредата, паричните насрещни ветрове, американският изборен цикъл и постепенното увеличение на търсенето от страна на инвеститори от традиционните финанси, насочващи се към биткойн борсово търгувани фондове, рали на биткойна до 70 хил. долара изглежда възможно“, посочва Тийлен в доклад, цитиран от CoinDesk.

Що се отнася до мудното движение на цените от началото на годината, Тийлен отбелязва, че макар биткойнът да поскъпва през 10 от 13 години на съществуване, януарската възвръщаемост е с по-смесено представяне – седем повишения при шест понижения.

Преди една година Тийлен правилно предвиди, че биткойнът почти ще удвои цената си до 45 хил. долара до края на 2023 г. И макар да не позна, че през януари спот биткойн борсово търгуваните фондове отново няма да получат одобрение, той очаква този месец стойността на монетата да се върне към средновисоките стойности на диапазона на 30-те хил. долара.

„Макар Фед да изтласка първото лихвено понижение до (вероятно) май или юни, инфлацията се забавя и растежът се задържа“, посочва още Тийлен в доклада си. Той също така обърна внимание и на изборния цикъл в САЩ, който съвпада с годината, в която на биткойна му предстои т. нар. разполовяване (намаляване наполовина на възнаграждението за копачите на токени, бел. ред.). Това е исторически бичи фактор за пазара – през 2012 г. биткойнът поскъпна със 152%, със 121% през 2016 г. и с 302% през 2020 г. Това е средно поскъпване от 192%.

Минути след 12 ч. българско време във вторник монетата е на червено. За денонощието биткойнът поевтинява с 0,7% до 42 881 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

Финанси виж още