IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С новия Закон за БНБ страната ни постигна правна интеграция във валутния блок

Новият закон ще влезе в сила от деня, посочен в решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България

18:13 | 13.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Новият Закон за Българската народна банка ще влезе в сила от деня, посочен в решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България, съобщи централната банка, след като законът беше обнародван в „Държавен вестник“.

С приемането му се изпълнява изискването за правна конвергенция на устройствения закон на българската централна банка, като се осъществява правната ѝ интеграция в евросистемата при въвеждане на еврото като парична единица на България.

Новият Закон за Българската народна банка отразява и правните несъответствия, отчетени в Докладите за конвергенция на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия. Основен подход в него е прилагането на законодателна техника, която избягва възпроизвеждането на пряко приложимите Договор за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) и Устава на Европейската система от централни банки и ЕЦБ. Вместо това, където е уместно, в закона се включват препратки към тях.

В рамките на формалната процедура на съгласуване на новия устройствен закон на българската централна банка, на 18 септември 2023 г. управителният съвет на ЕЦБ прие становище за интеграцията на Българската народна банка в евросистемата. В него Европейската централна банка изразява позитивна оценка и очаква законът да постигне необходимото равнище на правна конвергенция.

Законът урежда статута на еврото като парична единица, определя дизайна на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.

Преодоляват се и всички правни несъответствия, които бяха отчетени в докладите за конвергенция на Европейската централна банка и Европейската комисия, които засягат устройствения закон за БНБ.

Не се предвиждат промени спрямо действащото законодателство по отношение на процедурата по избор на състав на управителния съвет на БНБ. Управителят на банката ще се избира от Народното събрание, както досега по предложение на управителя народните представители ще избират подуправителите на управление „Емисионно“, „Банково“ и „Банков надзор“. Другите трима членове на управителния съвет ще се назначават от президента на България. Мандатът на членовете на управителния съвет остава шест години.

В закона се посочва и по какъв начин ще управляват резервните активи на БНБ, които не са свързани с паричната политика на евросистемата. Посочва се и възможността българската централна банка да управлява чужди активи – на ЕЦБ, на централни банки извън евросистемата или на международни организации, както и на държавни институции и органи, общини и други местни лица и фондове, създадени със закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още