IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Приемането на еврото няма да се отрази негативно на покупателната способност

Преобразуването на пенсиите и социалните плащания от лева в евро ще е в полза на хората, каза социалният министър Иванка Шалапатова

21:55 | 15.02.24 г. 5
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Не се очаква промяна в покупателната способност на българите след приемането на еврото, но от съществено значение е икономическата политика, която ще се провежда след това. Преобразуването на пенсиите и социалните плащания от лева в евро няма да се отрази негативно на качеството на живот. Няма да има негативно отражение и върху превалутирането на заплатите и пенсиите.

Тази позиция застъпиха социалният министър Иванка Шалапатова, председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова и икономистът Преслав Райков.

Финансовият министър Асен Василев потвърди пред директора на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, че датата за приемане на еврото ще бъде 1 януари 2025 г.

Не се очакват сътресения за икономиката и доходите след влизането на България в еврозоната. Имаме всички данни да очакваме по-скоро позитив, коментира по bTV министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Според нея всички българи ще си дадат сметка за ползите, отколкото дали страховете са се оправдали.

Социалният министър посочи, че когато има закръгляне от лева в евро, то ще бъде в полза на хората и даде пример, че при заплата 1250 лева, в евро тя ще бъде 635 лева. И допълни, че преобразуването на пенсиите и социалните плащания от лева в евро няма да се отрази негативно на покупателната способност и на качеството на живот.

"Продължаването на валутният борд е една от пречките да има ръст на доходите в България, бизнесът също има притеснения, че ако забавим приемането на еврото, това ще рефлектира негативно на фирмите, които и сега са част от свободния европейски пазар", каза Зорница Русинова пред Bulgaria ON AIR.

Влизането в еврозоната също е и стъпка към пресичане на сивата икономика, посочи тя. По думите й със стъпките, които бяха предприети с приемане на Закона за БНБ, вървим добре в подготовката за еворзоната. Надявам се скоро да бъде приет и Законът за еврото, допълни Русинова.

Във връзка с тревогите у гражданите за приемането на еврото Русинова каза, че е редно за всичко, което се прави като наредби и указания към малкия и средния бизнес и към по-възрастните хора, да има повече разяснения. 

Икономистът Преслав Райков отбеляза, че по отношение на инфлацията в следващите няколко месеца ще има съществено коригиранене надолу до около 3,5%. „Едва ли към края на годината ще постигнем средногодишна инфлация такава, каквато е в критериите от Маастрихт. Но оперативните мерки вървят много добре…Имаше политически блокаж в това да се направят редица промени, които бяха необходими. Това нещо премина", коментира той.

Райков е на мнение, че трябва ясно да заявим политическите си стъпки за приемането ни в Шенген и в еврозоната, за да може икономиката да се включи в следващия икономически цикъл.

„Трябва да имаме достатъчно дълъг период – поне година, за обозначаване на цените в двете валути, защото това не само ще подготви хората, но и ще бъде един от механизмите, които ще проследяват дали има търговци, които са недобронамерени и дали има спекула. Ще има и яснота къде ще могат да се подават сигнали, както и да има достатъчно прозрачност за това как се обработва този сигнал. Това ще създаде доверие у хората", поясни Русинова.

В малките населени места, където няма достъп до банки, превалутирането ще се прави чрез пощенски клонове и това трябва да се случва без такси. "По селата възрастните хора ще се опасяват да си обменят парите. Трябва да има и яснота по отношение на това как ще се променят кредити, банкови сметки, както и всичко останало. Това е един преходен процес, който в някои от секторите вече се случва, защото голяма част от фирмите боряват с евро“, каза Русинова.

Основното притеснение на хората е за спекулативен процес. Редно е да има разяснителна кампания, но и конкретно да има добри обяснения на различните нормативни уредби, подчерта тя.

Райков смята, че притеснението у хората за спекула се поражда заради нелоялните търговци и субекти, които искат да направят краткосрочна печалба в даден период.

"Там идва ролята на институциите, които следят това нещо да не се случва. Не мисля, че ще има съществени повишения на цени на определени стоки, които да бъдат шокови и да бъдат непоносими за широката общественост. Ще има транзитен период, в който възприемането на цената в евро и възнаграждението в евро, ще поражда доста питания, въпроси и неясноти, но много бързо той ще премине и икономиката ще се стабилизира, след което ще очакваме положителните ефекти. Покупателната способност не би се променила от еврото, каза той.

По думите му закръглянето на цените е резонно в рамките на от един цент до 10 цента за някои стоки. Това е процес, преминал през много страни и не е притеснително, каза Райков.

"Не трябва да имаме никакви притеснения - нито по отношение на осигурителната система, нито по отношение на пенсионната система, допълни Русинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
БОНВИВАН1
преди 2 месеца
Какви хубави сметки без кръчмар си правят " експертите".При какъв курс лев/евро ще се превалутира?:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 8
andy
преди 2 месеца
Прави са еХ-пертите! Даже се очаква да цъфнем и вържек като Хърватия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 12
VenislavRN
преди 2 месеца
Значи взимам 1250 лева и стават 635 евро?Демек губя някъде 7-8 лева? Топ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още