IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ приключи процеса по одобрение на дизайна на българските евромонети

Това е следваща изпълнена стъпка при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната

17:47 | 12.02.24 г. 1
Изображение: БНБ
Изображение: БНБ

Българската народна банка (БНБ) приключи процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. След постигането на пълна правна конвергенция на БНБ с приетия през януари т.г. нов Закон за БНБ това е следваща ключова стъпка, която институцията изпълни при подготовката за пълноправно членство на страната ни в еврозоната.

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

През януари тази година БНБ изпрати дизайна за съгласуване до Европейската комисия и всички държави членки от еврозоната. Съветът на Европейския съюз е одобрил предложения от българска страна дизайн на националната страна на разменни евромонети от 1 и 2 евро, както и 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента.

Предстоящите стъпки включват изработване на евромонети с българска национална страна в количество до 1 млн. броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския „Монетен двор“ ЕАД.

Следваща стъпка е към редовно производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна след Решението на Съвета на ЕС за приемането на еврото от Република България и емитиране на евромонетите с българските символи, считано от датата на приемане на еврото от Република България за законно платежно средство.

БНБ представи дизайна на българските евромонети през ноември миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:47 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
БОНВИВАН1
преди 2 месеца
Как така?! Нали Асен Василев гордо и гръмко разправя наляво и надясно, че монети вече се секът:-)))) Пък то още одобрение на пректа тече. За изработка на матрици да не говорим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още