IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Български компании може да започнат търговия в евро на БФБ още тази година

От гледна точка на инвеститорите „2023-та беше много добра година“, посочи изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов

15:37 | 05.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Има идея да се даде възможност на българските компании да се търгуват в евро още тази година, дори преди присъединяването на страната ни към еврозоната. Това обяви пред БНР Маню Моравенов, изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Българската фондова борса. По думите му, валутният риск е един от рисковете за инвеститорите.

„Българският лев, независимо че е вързан към еврото чрез валутния борд, си носи своя риск и има много институционални инвеститори и клирингови международни институции, които не желаят да оперират с лева", коментира Моравенов. Той уточни, че това е и заради валутния и политическия риск. "Преминаването към еврото веднага изчиства тези рискове и отваря широко вратата към всички международни глобални инвеститори, което е от ключово значение за българския капиталов пазар", заяви той.

Според него, от гледна точка на инвеститорите „2023-та беше много добра година“.

Той посочи, че повечето борси по света отбелязаха растеж на индексите си, което означава среден растеж на всички най-търгувани акции на борсите. „При нас растежът беше близо 27% – страхотна доходност средно за една година“, пресметна Маню Моравенов. Той обърна внимание, че някои компании са постигнали дори над 100% доходност, докато за обороти и ликвидност е била по-слаба, отколкото 2022 г., белязана от войната в Украйна и инфлацията.  

Изпълнителният директор на БФБ подчерта, че капиталовите пазари и търговията на фондовите борси отразяват бъдещите очаквания. „Това, което се случва днес на борсите, е очакването на инвеститорите за следващите години“, поясни той и сравни ситуацията на БФБ с "нов Ренесанс".

Моравенов отбеляза, че първоначално реакциите на пазарите във връзка с пандемията бяха „драстични“, но смята, че тя отключи много възможности, особено за технологичните компании.

„В днешно време е много лесно да се инвестира през компютъра и телефона, но индивидуалните инвеститори следва да са наясно, че не могат директно да търгуват на истински борси, а това става през посредник“, изтъкна директорът на Българската фондова борса.

Той препоръчва индивидуалните инвеститори да ползват професионалните услуги на консултант. „Добре е да се консултирате, за да знаете какви рискове поемате", съветва Маню Моравенов.

По думите му 2024 г. е белязана от очакването да започне падането по малко на лихвите на Фед и ЕЦБ.

„Началото на годината е позитивно. Индексите растат с малки темпове засега. За разлика от предходната година има и очакване за засилване на интереса към нови компании на борсата, които търсят пари – това се случва и при нас“, поясни експертът.

Той съобщи, че в началото на годината се наблюдава интерес към новите IPO.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:37 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Финанси виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
vasp
преди 4 месеца
Всичко Мара втасала , само се не сресала .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още