IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Болерон" увеличава продажбите със 126% през 2023 г., но все още работи на загуба

Аукционът от първичното публично предлагане на акции за увеличението на капитала на дружеството ще е в средата на февруари

19:52 | 30.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Технологичната компания „Болерон“, която развива софтуерна платформа за продажба на застраховки, предстои да пусне три нови продукта за клиентите си. Компанията отчете пред потенциални инвеститори 126% ръст на продажбите за 2023 г. и прогнозира, че бизнесът ѝ ще се удвои през тази, както и през следващата година.

Компанията планира дигитализация и на фирменото застраховане в близко бъдеще, за да привлече и корпоративни клиенти освен клиентите физически лица.

Дружеството предстои да се листне на пазар beam на БФБ-София. Набраните средства ще се използват за разширяване и развитие на бизнеса на компанията в България, Румъния и Гърция, като в съседните ни страни ще се сключват стратегически партньорства.

Дружеството е реализирало 424 хил. лева нетни приходи от продажби през миналата година, според публикувана прогноза, при 282 хил. лева за предходната и 169 хил. лева за 2021 г.

Дружеството засега работи на загуба – за 2023 г. тя се очаква да е малко над 1,1 млн. лева, за 2022 г. е 937 хил. лева, а за 2021 г. е 437 хил. лева, заради инвестициите в платформата и разширяването на дейността.

Целта на компанията е до 2029 г. да достигне 280 млн. евро продажби и 12 млн. евро печалба преди лихви, данъци и амортизации.

Мениджър на емисията е „София Интернешънъл Секюритиз“ АД (СИС). Аукционът ще се проведе в средата на февруари.

На инвеститорите ще бъдат предложени 1 179 323 акции при минимална цена 3,32 лева и максимална цена от 9,95 лева на акция. Процедурата ще се счита за успешна при продажбата на поне  884 493 акции.

Крайната цена (емисионната стойност) на акциите ще бъде максималната цена в рамките на посочения ценови диапазон, при която ще бъдат удовлетворени поръчки за записване на най-голям брой (в рамките на общия брой предложени) акции. В случай че са подадени единствено пазарни поръчки (без посочване на цена), крайната цена (емисионната стойност) на акциите ще бъде максималната цена в рамките на ценовия диапазон (9,95 лева). Това означава, че компанията може да набере сума в диапазона 3,9 – 11,7 млн. лева.

Ръководството на „Болерон“ не може да разпорежда акциите си за период от 3 години. Преди изтичането на този срок посочените акционери ще имат право да се разпореждат с акциите си само в случай на търгово предлагане или при разпореждания с до 7% от притежаваните от тях акции след изтичането на 1 година от датата на регистрацията на емисията от увеличението на капитала в Централния депозитар.

За останалите акционери от увеличението на капитала се предвижда ограничение за продажба на акциите за период от 1 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:52 | 30.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още