IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БФБ и работна група обсъждат емисия на ДЦК за индивидуални инвеститори

Това ще привлече множество индивидуални инвеститори към борсата, очаква Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ

14:23 | 09.01.24 г.
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Плановете на Българската фондова борса (БФБ) за 2024 г. включват структуриране на специализирани емисии държавни ценни книжа (ДЦК), насочени към по-малките индивидуални инвеститори. Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Вървим с една добра стратегия, която включва и нещо, за което говорим от известно време – структурирането на специализирани емисии държавни ценни книжа за индивидуални инвеститори, които са предпоставка за ударно привличане на множество индивидуални инвеститори към борсата“, каза той.

Според него това е само един от потенциалните плюсове на подобна емисия.

„Разбира се, тя ще даде възможност на българските граждани да получат безрискова доходност, гарантирана от държавата, по аналогия на депозитите в банки, но на много добра годишна доходност в сравнение с банковата. Точно колко – зависи от лихвената политика, но съдейки по миналата година и това, което се очаква, най-вероятно лихвите ще са подобни. Гражданите ще имат възможност да редуцират ефектите на инфлацията, като получат малко по-добра безрискова доходност“, каза той.

От друга страна, Моравенов очаква при структурирането на такава емисия да се засили вторичната търговия на държавни ценни книжа, която в България липсва на този етап. Той даде пример с Хърватия, която е стартирала подобна програма преди година и е привлякла 45 хил. нови индивидуални инвеститори.

Той отбеляза, че във връзка с обсъжданата емисия вече е сформирана работна група с представители на няколко институции, която е започнала работа от началото на 2024 г.

„Ще има нужда от кампания, която да разясни възможностите, останалото са технически детайли“, каза той.

Изминалата 2023 г. бе годината на високите доходи на Българската фондова борса (БФБ), а индексът SOFIX отбеляза ръст от 27%, като има компании в индекса с ръст от над 120%, каза Моравенов.

По думите му високите лихвени проценти са довели до интерес към облигационните емисии.

Той посочи също, че се очаква ръст на първичните публични предлагания през 2024 г., като до края на януари се очаква IPO на „Болерон“. Засилват се и разговорите с други компании.

„Броят на индивидуалните инвеститори на БФБ расте всяка година, но все още те са едва 12 хиляди. Има нужда от по-силна кампания за тяхното привличане“, каза Моравенов.

Имаме над 60 компании на борсата, които предлагат редовно дивиденти, като миналата година имахме 7% дивидентна доходност на компаниите от SOFIX, каза още той.

„Тези неща трябва да се говорят и да достигат до масовия български гражданин, разбира се, трябва да има, то има такива, но може би не достатъчно, образователни кампании, които да дават ключовите познания за инвестиции на капиталовия пазар“, отбеляза д-р Маню Моравенов

Румънската и македонската борса също са направили първа стъпка към осигуряване на достъп на индивидуални инвеститори до търговия с държавни облигации, стана ясно по време на Investor Finance Forum през ноември.

Румъния е набрала повече от 1 млрд. евро от индивидуални инвеститори от пласирането на облигации, достъпни и за индивидуални купувачи. 3-5% от новия държавен дълг се държи от индивидуални инвеститори и се наблюдава засилена търговия и на вторичния пазар. В Северна Македония също е направен тест на интереса на индивидуалните инвеститори към държавните облигации. Малка емисия за 10 млн. евро е презаписана 2,3 пъти. 

Интересът към инвестиции в български държавни ценни книжа (ДЦК) от индивидуални инвеститори също е голям. Резултатите от анкета на Investor.bg показват, че 81% от участвалите в нея биха закупили държавни облигации като индивидуални инвеститори.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 09.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още