IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо се бави създаването на IPO-фонд към БФБ?

Ще се опитаме да привлечем най-големите български компании към борсата, коментира Маню Моравенов, изпълнителен директор на БФБ

22:39 | 18.09.23 г.

Българска фондова борса се движи паралелно със световните борси, които като цяло са на зелено тази година, а ръстът на SOFIX от близо 26% от началото на годината го нарежда в световния топ 10 преди тези в Германия и Полша. Основна причина е доброто предстaвяне на някои от "сините чипове" и продължаващото подценяване на компаниите на БФБ. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса.

"За три години малките инвеститори се утроиха, даже учетвориха. До голяма степен причината за това е BEAM пазарът, който привлече доста нови инвеститори с новите IPO-та. Няма как това да не привлече и чуждестранни инвеститори – раздвижването на борсата започва да фокусира отново погледа на по-големи институционални инвеститори, някои международни“, посочи той и обясни, че много от тях проявяват интерес към традиционни срещи с ръководството на БФБ. Доц. Моравенов уточни, че става въпрос за големи инвестиционни банки, които покриват целия регион, в това число европейския.

Изпълнителният директор на Българска фондова борса напомни, че досега вече има три нови листвания на BEAM, като до края на годината се очакват нови. „Тази седмица БФБ стартира нов борсов индекс – beamX с десет компании от BEAM пазара, а с присъединяването си към договора на ООН за устойчив бизнес БФБ започна да подготвя компаниите в тази насока“, отбеляза доц. Моравенов.

Той подчерта, че тази година БФБ ще насочи вниманието си към големите български компании от топ 100 като проведе индивидуални срещи и събития, за да им представи възможностите на борсата.

Запитан за създаването на IPO-фонд, поясни, че идеята е съвпаднала със смяната на правителството в страната и реформи в Българската банка за развитие (ББР), която трябва да е партньор. Вече са започнали разговори за учредяване на фонда само от пазарните участници – БФБ и Централен депозитар, като се проверява дали пенсионните фондове ще имат интерес при новата ситуация. Изпълнителният директор на БФБ потвърди, че създаването на IPO-фонд предстои при интерес от пазарните участници.

Според доц. Моравенов създаването на пазар на държавни ценни книжа е залегнало в стратегията на борсата от три години, но не се случва основно заради политическата криза, тъй като налага подкрепата на Министерството на финансите.

„Попаднахме в омагьосан кръг от смяна на министри през няколко месеца, гласувания на бюджети, изчакване на следващия цикъл, отново смяна на министри", подчерта причините за забавянето той. "Докато ние си говорим, нашите съседни държави миналата година успешно реализираха подобни емисии.“

Изпълнителният директор на БФБ е на мнение, че в момента инструментът е доста атрактивен за привличане на свободните пари на гражданите както в икономиката на държавата, така и в капиталовия пазар.

По думите му инфраструктурата на БФБ е напълно способна да доведе до развитието на ликвиден пазар на ДЦК, както е показвала с пускането на компенсаторните инструменти на борсата. Доц. Моравенов добави, че пазарът на ДЦК ще изисква активно участие на банковата система, но напомни, че всички банки в България са членове и имат достъп до БФБ.

Има ли причини за оптимизъм на БФБ? Само на политическа воля ли е приватизация на миноритарни пакети от държавни компании през БФБ? За какво могат да се използва набирането на допълнителни средства от държавата, които да помогнат за енергийния преход? Ще привлече ли интересът на европейските иновативни компании към региона паневропейската EuroCTP, която ще предоставя консолидирани пазарни данни за акции в ЕС? Какво предвиждат регулациите за EuroCTP?

Повече за плановете на БФБ и новия индекс на BEAM пазара може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още