IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Моравенов: Очакваме нови инструменти на beam пазара тази и следващата година

Предстоят и инициативи, насочени към големите компании в България, които биха могли да използват БФБ като трамплин към международните фондови пазари, каза изпълнителният директор на борсата

13:46 | 19.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БФБ
Снимка: БФБ

Изпълнителният директор на Българската фондова борса Маню Моравенов е част от журито в конкурса Founders Today. В него ще бъдат избрани шест перспективни бизнеса, които ще получат медийни пакети за реклама и комуникация в Инвестор Медиа Груп, ексклузивна менторска сесия с утвърден български предприемач, a един от всички участници ще получи възможността да се включи в следващата акселераторска програма на The Founder Institute.

Предприемаческата конференция Founders Today, която Investor.bg организира и на която ще бъдат представени победителите, ще се проведе на 28 септември от 14:00 часа в зала „Витоша“ на „Интер Експо Център".

Доц. д-р Маню Моравенов
Снимка: БФБ

Доц. д-р Маню Моравенов е член на Съвета на директорите и изпълнителен директор на Българска фондова борса. Той е с близо 25 годишен опит в сферите на финансите и инвестициите, пазара на недвижими имоти и капиталовите пазари.

Преди да оглави БФБ, доц. д-р Моравенов заема редица ръководни длъжности в институции и неправителствени организации на българския капиталов и инвестиционен пазар, сред тях Комисията по ценни книжа и фондови борси (сега КФН), работни групи към Министерството на финансите, БФБ, Асоциацията на дружествата със специална инвестиционна цел, Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници, Националната комисия по корпоративно управление и др.

През последните години е ангажиран активно в управлението на кредитния портфейл и кредитоспособността на компаниите, както и ръководенето на процесите при различните източници на финансиране като: корпоративни заеми и банково финансиране, емитиране на облигации, IPO-та и капиталово финансиране. В момента той е председател на Green Finance & Energy Centre – първият и единствен в България think-tank за устойчиви финанси и енергетика, създаден по инициатива на БФБ и БНЕБ. Наскоро г-н Моравенов беше избран от ЕК за посланик на Европейския пакт за климата. Доц. д-р Моравенов е дългогодишен преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси. Той притежава докторска степен по „Финанси, кредит и застраховка“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и магистърска по „Икономика и информатика“ от Университета по национално и световно стопанство.

-Г-н Моравенов, как БФБ  може да бъде полезна и в подкрепа на малкия и среден  бизнес в България?

Българската фондова борса се доказа като един от ключовите генератори на инвестиции, доходност и икономическо развитие на българския пазар. И в подкрепа на тази теза са данните само от последните две-три години. Ако обърнем поглед към пазара на растеж beam ще видим, че 16 компании бяха привлечени за по-малко от три години и те набраха 50 млн. лева капитал. В една нелека година имахме и шест нови първични публични предлагания (IPO) на пазара за растеж, тази година пък се разнообрази палитрата от финансови инструменти с първично предлагане на първата облигационна емисия на пазар beam. 

Отделно, над 95% от всички компании на основния (регулирания) пазар на борсата попадат в дефиницията на малки и средни компании, където 2022 г. беше най-успешната за последните осем години. Оборотът достигна 1 млрд. лв, като бележи ръст от 23% спрямо 2021 г. и 141% спрямо 2016 г. По отношение на броя сделки увеличението спрямо 2021 г. е с 16%, а спрямо 2016 г. – с над 70%. 

Бих обърнал внимание на един от новите ни продукти Oxygen, който дава възможност на компаниите да се запознаят с последните стандарти за устойчиво развитие, а също така и да оповестят по подходящ начин представянето си пред заинтересованите страни. Инициативата дава възможност на българските компании да измерват и отчитат своето екологично, социално и корпоративно въздействие, както и на други индикатори, свързани с ESG стандартите.

- Как популяризирате  възможностите на борсата сред бизнеса?

Чрез редица инициативи и медийни изяви, но и чрез директна комуникация с избрани компании. Правим редовно срещи с непублични компании, които проявяват интерес към листване на пазар beam и регулирания пазар на борсата. БФБ традиционно участва във всички основни конференции и форуми в страната, свързани с бизнеса и инвестициите. Работим активно с всички участници от екосистемата на публичния и частния капитал. Успешната ни акселераторска програма BeamUpLab и подпомагането на инициативи, като Founders Today са примери в тази посока.

- Оправдава ли очакванията Ви развитието на пазара за растеж на малки и средни  предприятия beam? Какви са бъдещите Ви стъпки в тази посока?

Със сигурност да. Стартът на новия индекс beamX не само отговаря на очакванията на инвестиционната общност в страната, но и е показател за наличието на представителен списък от компании, търгувани на beam. За първото полугодие на 2023 г. имаме три нови емисии на този пазар, две от тях открояват първите емисии привилегировани акции и облигации на този пазар. Имаме пълно основание да очакваме нови инструменти на beam пазара както до края на годината, така и през 2024 г.

- Как оценявате интереса към БФБ и от бизнеса, и от инвеститорите – индивидуални  и институционални?

Интересът определено се увеличи през последните три години, като аргументите в подкрепа на тази теза са повишените обороти и брой сделки, както и увеличения брой нови инвеститори на борсата. За този период техният брой се увеличи над три пъти.

- Какви инициативи подготвя  БФБ за привличане на повече и по-перспективни емитенти?

Всички изброени дотук инициативи са имено в тази посока. Усилено работим и за учредяването на IPO фонд, който ще действа като допълнителен финансов ресурс при нови набирания на капитали през борсата. Предстоят също така и инициативи, насочени към големите компании в България, които биха могли да използват БФБ като трамплин за своя растеж и път към международните фондови пазари. В тази връзка БФБ работи активно с борсите от ЕС по различни инициативи, в т.ч. и възможности за двойни листвания.

- Кое беше най-забележителното  събитие на БФБ през тази  година досега?

Представянето на два от основните blue chips, „Шелли Груп“ и „Софарма“, чиито акции от началото на годината нарастват съответно със 114% и 56%. Двете компании са основната причина и за впечатляващия ръст от над 25% на основния индекс SOFIX през този период.

- Защо подкрепяте събитието Founders Today?

Част от нашето ДНК е да подкрепяме иновативните български компании и да им помагаме да растат.

Разбира се, пазар beam е една от тези възможности, но не е единствената и всяка компания може да избере най-удачния за нея вариант за развитие на база своите планове и очаквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:12 | 19.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още
Финанси виж още