IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БНБ представи дизайна на българските евромонети

В дизайна на художествените проекти на националната страна на българските европари се чете „стотинки“ и годината на въвеждане на еврото в България „2025“

19:43 | 16.11.23 г.
Изображение: БНБ
Изображение: БНБ

За основни елементи на дизайна на националната страна на българските евромонети е възпроизведен дизайнът на настоящите български разменни монети. Одобрените от Българската народна банка художествени проекти за всички номинали прие и Координационният съвет за подготовка на България за членство в еврозоната.

Евромонетите имат обща страна и национална страна. Дизайнът на общите страни на монетите е дело на Люк Люикс от Белгийския кралски монетен двор. На тях са представени изображения на Европейския съюз или на Европа, които символизират единството на ЕС.

Според художествените проекти за дизайн на българската национална страна на евромонетите от номинали 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента ще бъде изобразен Мадарският конник. Образът на Св. Иван Рилски ще е на монетата от 1 евро, а на Паисий Хилендарски – на 2 евро.

Мотивите за това са, че символите върху настоящите български разменни монети са утвърдени и добре приети от гражданите на България. Този подход ще осигури приемственост от сегашните към новите евромонети в България и лесната им разпознаваемост, като в същото време ще бъде потвърдена и продължена българската идентичност чрез познатите символи на българските монети, посочиха от централната банка.

Художествените проекти са изработени от „Монетен двор“ ЕАД. Те ще бъдат представени за одобрение от страна на Европейската комисия, Съвета на Европейския съюз и страните членки от еврозоната. След тяхното одобрение проектите ще се използват за производството на евромонети с българска национална страна.

Съгласно нормативните изисквания всяка национална страна на евромонетите включва задължителни и незадължителни реквизити. Сред задължителните елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонетите, са: изобразяване на кръг от 12 звезди, както e върху знамето на Европейския съюз; изписване на кирилица на думата „БЪЛГАРИЯ“ като обозначение на емитиращата държава; за българските евромонети от 2 евро – надпис, изписан последователно по гурта, като на едната половина е изписано „БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ“, а на втората половина – обърнато изписан същият надпис.

Избраните незадължителни елементи, включени в дизайна на националната страна на българските евромонети, са: изписване на кирилица на думата „евро“ на монетите от 1 и 2 евро, „стотинка“ на монетата от 1 евроцент и „стотинки“ на монетите от 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; изписване на годината на въвеждане на еврото в България „2025“.

В изпълнение на Меморандума за разбирателство между България, държавите членки на еврозоната, и Европейската комисия за започване на производството на евромонети и за подготвителните задачи преди започване на производството, първоначално ще бъдат произведени осем номинала евромонети с българска национална страна в количество до 1 милион броя за всеки номинал за тестване на качеството на произвежданите монети и сертифициране на българския монетен двор. Реалното производство на необходимите количества евромонети с българска национална страна ще се извършва, след като има решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото от България, уточниха от БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 16.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

Финанси виж още