IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дигиталното евро – притеснение за стабилността на финансовата система на еврозоната

ЕЦБ трябва да оцени ефекта от дигиталната валута върху банковата система, преди да вземе решение за пускането, коментира Мария Делгадо от Испанската централна банка

15:45 | 25.08.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да оцени ефекта от дигиталното евро върху банковата система на еврозоната, преди да вземе окончателно решение за възможното пускане на дигиталната валута. За това предупреди заместник-управителят на Испанската централна банка Мария Делгадо, цитирана от Ройтерс.

ЕЦБ трябва да реши през октомври дали да продължи с проекта си за дигиталното евро, което би трябвало да помогне за решаването на проблема с недостига на европейски доставчици на платежни услуги.

„Емитирането на дигитално евро не трябва да е в ущърб на стабилността на финансовата система“, коментира Делгадо, която добави, че въпреки силата на банковия сектор на еврозоната, „не можем да пренебрегнем елементите, които може да повлияят на конкурентността и доходността на банките“.

Делгадо, която също така е част от Надзорния съвет на ЕЦБ и сред основните претенденти да го оглави, заяви, че е важно да се измери цялостният ефект на дигиталното евро върху ликвидността на банките в резултат на прехвърлянето на пари от банкови сметки към дигитални портфейли.

Дигиталното евро би трябвало да осигурява платежни решения на базата на европейската инфраструктура и да се приема в цялата еврозона, коментира още тя.

Различни инструменти биха могли да се прилагат, за да се избегнат нежелани последици за финансовата стабилност, например задаване на лимит от около 3000 евро, които даден потребител може да използва, каза още Делгадо в реч, публикувана на сайта на Испанската централна банка.

Електронните плащания в Европейския съюз са нараснали от 184,2 трлн. евро през 2017 г. до 240 трлн. евро през 2021 г., ускорени от пандемията от COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 25.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Криптопазар и дигитални активи виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 8
OHЯ
преди 8 месеца
До: andyЕврото е нещо като рублата , ама хиляди пъти по стабилно , и още по-надеждно ! А заедно със Шенген ще ни отдалечат безвъзвратно от изостаналата сибирска гнус !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: andy ... от онова дето ще бъде национална валута през януари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
andy
преди 8 месеца
Евро ли?! Какво беше това?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още