IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Влизането в еврозоната ще е изключително добър фактор за развитието на БФБ

SOFIX възкръсва след 16 изгубени години с „ракети“ като „Шелли груп“ и „Софарма“, коментира Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в "ЕЛАНА фонд мениджмънт"

17:44 | 11.03.24 г.

Присъединяването на България към еврозоната ще реши един сериозен проблем с инфраструктурата и свързаността на българския капиталов пазар с общоевропейския. Това ще бъде изключително добър фактор за развитието на нашата борса, коментира в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Каунджиев, портфолио мениджър в „ЕЛАНА фонд мениджмънт“.

„Надявам се това да се случи по-бързо, защото сега българският капиталов пазар е отделен от европейския. Имаме голям проблем да предложим нашите инвестиционни продукти за продажба в Западна Европа и същевременно да осигурим възможности на чуждестранните лица да инвестират пряко на нашия пазар. Има регулаторни и инфраструктурни ограничения, които няма как да преодолеем в момента", добави той.

Тихомир Каунджиев посочи, че 16 години от развитието на българския капиталов пазар са причината да ни отдалечат от регионални пазари като румънския, турския и дори македонския, който се представя много по-добре в последните години.

„Борсите в нашия регион пострадаха много заради дълговата криза в Гърция, което принуди много инвеститори да напуснат. Сега Гърция показва стабилизиране и ако се елиминира геополитическото напрежение от войната в Украйна, регионалните пазари, включително българският, ще станат много интересни, защото те са изключително евтини от гледна точка на оценки и показатели като цена/печалба”, прогнозира експертът.

Според него идеята на БФБ да има специални емисии български държавни ценни книжа, насочени към по-малките ритейл инвеститори (физически лица), е добра инициатива.

Каунджиев се надява да се реализират и други инициативи, като на първо място постави идеята България трябва да стане интегрирана част от европейския механизъм за клиринг и сетълмънт.

„Механизмът в момента е изключително тежък и ни ограничава в привличането на чуждестранни инвеститори. Клиринг инфраструктурата е един от основните проблеми пред създаването и функционирането на истински Съюз на капиталовите пазари в ЕС, добави той. – Ако пазарите се слеят реално, ще бъде по-лесно ценни книжа на български компании да се предлагат на чуждестранни брокери и оттам на чуждестранни инвеститори.“

Каунджиев коментира и покачването на основния индекс на БФБ SOFIX над 800 пункта в последните дни, което се случва за първи път от октомври 2008 г. „Това поскъпване на „сините чипове“ на БФБ е нормално, след като близо 16 години те бяха избягвани от редица инвеститори. Част от компаниите в SOFIX показват много добри резултати, цените на акциите им се повишават и това вдига индекса“, обясни той и отбеляза, че две компании може да се определят като „ракетите“ на SOFIX в последните 12-18 месеца: „Шелли груп“ и „Софарма“.

По думите му при сравняването на нивото на SOFIX сега и през 2008 г. трябва да се има предвид, че повечето компании в индекса отпреди 16 години днес вече не са там. „Оттогава до днес са останали само „Химимпорт“, ПИБ, ЦКБ, „Неохим“, „Софарма“ и „М+С Хидравлик“ (бел. ред. - от 18 март 2024 г. „Неохим“ ще излезе от SOFIX в резултат на ребалансирането на индекса). Освен това през септември 2008 г. SOFIX беше съставен от 20 компании, а сега са 15“, поясни Тихомир Каунджиев.

Какви фактори движат цените на акциите на публичните компании? Ще успее ли Българската фондова борса да привлече нови инвеститори към компаниите с потенциал? Защо все още са малко институционалните инвеститори на БФБ? Кога ще има Съюз на капиталовите пазари в ЕС?

Материалът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение!

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 11.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още