IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен ли е съюз на капиталовите пазари в Европа?

Решение започва да се намира в децентрализираното издаване на финансови инструменти, коментира Антон Панайотов, основател на Alaric Securities

19:18 | 21.02.24 г.

Малко вероятно е да се случи реално функциониращ съюз на капиталовите пазари и фондовите борси в Европейския съюз в близко бъдеще, каквото обединение има в САЩ. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Антон Панайотов, основател на инвестиционния посредник Alaric Securities.

Според него ще бъде изключително предизвикателно да се изгради архитектурата на подобно обединение, както и да се приложи в 27-те държави на Евросъюза, които са тотално различни като общества и закони.

Основаната в САЩ инвестиционна компания Alaric Securities, с офиси в Лондон, Истанбул и Люксембург, има опит със свързаност и оперативност между пазарите. „Това, с което сме се сблъскали, е доста сериозно – не мисля, че Европа може лесно да се превърне във втори САЩ с разбирането и уважението към капиталовите пазари. Във все още един социалистически континент възприятието за капиталовите пазари и тяхната роля не е това, което се вижда в САЩ. Това се доказва с многото компании, които отидоха да правят IPO в САЩ“, обясни основателят на Alaric.

Панайотов смята, че един от основните проблеми е сериозният лобизъм срещу подобно обединение – големи държави като Германия и Франция пазят своите пазари и за момента няма причина да се съгласят на „по-дълбок съюз“. Той напомни, че в Европа липсва консолидирана котировка между всички пазари, за да може крайният потребител да знае коя е най-добрата цена във всеки момент.

„Представете си, че искате да си купите акция на Siemens и Франкфурт ви казва една цена, Милано – втора, Амстердам – трета. В Европа крайният потребител не може да знае коя е най-добрата цена на всички тези борси, за да си изпрати натам поръчката“, даде пример експертът и смята, че проблемът не е в свързаността, а цената, на която първо купуваш актива. По думите му въпросът е кой ще събира най-голямата такса за цената на тези котировки.

Антон Панайотов е убеден, че докато не се реши този проблем, не може да се постигне нужната оптимизация. „Архитектурата на американските пазари сега позволява да се търгува без такса, а тази на европейските го прави невъзможно“, добави основателят на Alaric.

Той отбеляза, че друга спънка е олигополът от клирингови къщи в Европа – Clearstream и Euroclear – като наложените от тях такси се увеличават при преминаването през всеки посредник по дадена сделка. "Цената за клиринг и сетълмънт на една трансакция става изключително висока – това е в основата на желанието за създаването на общ пазар. Не знам дали ще има политическа воля, за да се случи“, каза Панайотов, но обясни, че решението започва да се намира в децентрализираното издаване на финансови инструменти.

Той е на мнение, че подобни инструменти въз основа на блокчейн са сериозна заплаха за бизнеса на клиринговите къщи и вече се издават все повече от установени институции. Експертът съобщи, че към този момент над 40 банки са издали подобни инструменти в Европа и тази година е имало над 600 облигационни емисии, базирани на блокчейн.

По този начин не се налага намеса на клирингови институции. „Средно в един деривативен инструмент близо 50% от таксите могат да бъдат за клиринг и сетълмънт, което е значително и възпрепятства възможността за разпространение на финансови инструменти към ритейлъра“, преценява експертът.

Какви са най-търгуваните акции от инвеститорите? Интересуват ли се инвеститорите от ДЦК от бившите „болни икономики“ на Европа? Развива ли се финансовата грамотност на българина може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Материалът не е повод за вземане на инвестиционно решение!

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още