IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia детронира Tesla като най-търгуваната компания на Wall Street

В последните 30 борсови сесии всеки ден са били търгувани акции на компанията за около 30 млрд. долара, спрямо 22 млрд. долара за производителя на електромобили

15:44 | 20.02.24 г.
Снимка: Annabelle Chih/Bloomberg
Снимка: Annabelle Chih/Bloomberg

Производителят на чипове Nvidia измести Tesla като компанията с най-търгувани акции на Wall Street, след като по-рано зае трето място сред най-високо оценяваните американските компании. Това е още едно доказателство, че залозите, свързани с изкуствения интелект, заемат централно място за инвеститорите, пише Ройтерс.

Значителното присъствие на Nvidia в ежедневната търговия с акции може да направи инвеститорите по-уязвими, ако ръстът на приходите на производителя на чипове не отговори на високите очаквания на инвеститорите и подкопае силния ръст на Wall Street, подхранван от еуфорията около изкуствения интелект.

Nvidia изпревари Tesla като най-търгуваната компания на Wall Street. Графика: Ройтерс Nvidia изпревари Tesla като най-търгуваната компания на Wall Street. Графика: Ройтерс

Тримесечният доклад на производителя на чипове, базиран в Санта Клара, щата Калифорния, очакван в сряда, ще бъде едно от най-гледаните събития на Wall Street тази седмица. Някои стратези смятат, че всичко, различно от умопомрачителен доклад, може да преобърне силния ръст, благодарение на който книжата на Nvidia поскъпнаха с 47% през 2024 г.

В последните 30 борсови сесии всеки ден са били търгувани акции на компанията на средна стойност около 30 млрд. долара, с което компанията изпревари производителя на електромобили на Илон Мъск, чиито изтъргувани акции на ден през същия период са достигнали средно 22 млрд. долара.

Tesla доминира ежедневната търговия с акции в САЩ от 2020 г. насам, сочат данни на LSEG. Оборотът, или цената на акция, умножена по брой изтъргувани акции, надхвърли 35 млрд. долара няколко пъти през последните години.

В петък общият обем на изтъргуваните акции на Nvidia и Super Micro Computer, друга компания, която се възползва от бума на изкуствения интелект, съставляваше над 40% от целия оборот на десетте най-търгувани американски компании, включително Tesla, Meta Platforms, Apple, Amazon и Microsoft.

„Твърди се, че това е началото на нова ера в търговията с акции, подобно на началото на интернет, като Nvidia е в най-добра позиция“, казва Денис Дик, трейдър в компанията Triple D Trading в Онтарио, Канада.

Той обаче предупреждава, че главозамайващият оборот на свързаните с изкуствения интелект акции показва, че инвеститори на дребно тласкат цените на акциите нагоре благодарение на набраната инерция, а не толкова на фундаменти като очаквания за бъдещ ръст на приходите.

AI компании доминират търговията на Wall Street. Графика: Ройтерс AI компании доминират търговията на Wall Street. Графика: Ройтерс

Пазарната капитализация на Super Micro, която продава на Nvidia сървърни компоненти с ИИ, се повиши над три пъти до 45 млрд. долара от началото на 2024 г. Тя се срина с 20% спрямо върховото си равнище в петък, след като Wells Fargo определи рейтинг на книжата ѝ equal weight.

Nvidia контролира около 80% от пазара на висококачествени чипове с изкуствен интелект и миналата седмица пазарната ѝ капитализация засенчи тази на Amazon и на Alphabet и така тя се озова на трето място сред компаниите с най-висока борсова оценка на Wall Street след Microsoft и Apple. Пазарната капитализация на Nvidia нарасна до 1,8 трлн. долара от 540 млрд. долара година по-рано.

В същото време цената на акциите на Tesla отбелязва спад от 20% от началото на годината, тъй като тя изпитва затруднения заради вялото търсене на електромобилите ѝ и растящата конкуренция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още