IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приходите на Nvidia се утроиха на фона на бума на AI чиповете

Компанията очаква експортните рестрикции да повлияят на представянето ѝ през новот тримесечие

18:20 | 22.11.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на акциите на Nvidia се понижава с 3,33% към 18:15 ч. българско време, въпреки че производителят на чипове отчете резултати за третото си фискално тримесечие, които надхвърлиха очакванията на Wall Street. Но компанията очаква негативно влияние през следващото тримесечие заради експортните рестрикции, които засягат продажбите към организациите в Китай и други държави, пише CNBC.

„Очакваме нашите приходи от продажби на тези дестинации да се понижат значително през четвъртото тримесечие на фискалната 2024 г., макар че вярваме, че понижението ще бъде компенсирано от силния растеж в други региони“, пише главният финансов директор на Nvidia Колет Крес в писмо до акционерите.

Пред анализатори Крес коментира, че Nvidia работи с някои клиенти в Близкия изток и Китай, за да получи лицензи от американското правителство за продажбата на продукти с висока производителност. Nvidia се опитва да разработи нови продукти за центрове за данни, които отговарят на правителствените политики и не изискват лицензи, но Крес твърди, че не смята, че ще имат особен ефект през фискалното четвърто тримесечие.

Приходите на Nvidia са нараснали с 206% на годишна база през тримесечието, завършило на 29 октомври. Нетната печалба от 9,24 млрд. долара, или 3,71 долара на акция, е нараснала спрямо сумата от 680 млн. долара, или 27 цента на акция, през същото тримесечие година по-рано.  

Приходите на компанията от центрове за данни са достигнали 14,51 млрд. долара, като са скочили с цели 279%. Сумата е над консенсусната прогноза на StreetAccount за 12,97 млрд. долара. Половината от приходите от центрове за данни са дошли от доставчици на облачна инфраструктура като Amazon.  

Гейминг сегментът е допринесъл с 2,86 млрд. долара, с 81% повече спрямо година по-рано. Резултатът успя да надмине консенсусната прогноза за 2,68 млрд. долара по данни на StreetAccount.

Nvidia очаква 20 млрд. долара приходи за фискалното четвърто тримесечие. Това означава близо 231% ръст на показателя.

През последното тримесечие Nvidia представи GH200 GPU, който има повече памет от сегашния чип H100. H100 е скъп и търсен. Nvidia твърди, че базираната в Австралия Iris Energy, собственик на центрове за данни за копаене на биткойни, купува 248 броя H100 за 10 млн. долара, което означава по 40 хил. долара за брой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
evlogi
преди 5 месеца
$9.24 млрд нетно от $18.1 млрд продажби.Ей на това му се казва марж...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
zelka007
преди 5 месеца
цената на GH200 е $1,99млн за бройка ... :))) ... е те тва е чип баце ... а mr.yoda(дядя вова) цел ден бъхти да плеска разни безсмислици за 50 цента ... добре че е ТЕЛКа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още