IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia добавя 200 млрд. долара към оценката си след актуализация на флагманския си чип

От началото на годината акциите на производителя на чипове са поскъпнали с над 230%

21:19 | 14.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на американската технологична компания Nvidia Corp. отчитат най-дългата положителна серия на борсата в САЩ при 10 поредни сесии на растеж след рекордния скок през декември 2016 г., тъй като производителят на чипове актуализира своя процесор с изкуствен интелект (ИИ), съобщава Bloomberg.

Пазарната капитализация на базираната в Санта Клара, Калифорния, компания нарасна с около 20% по време на това последно рали, като добавя около 200 млрд. долара, показват данни, събрани от Bloomberg.

Междувременно конкурентите на компанията изпитват трудности при намирането на алтернативи, за да предизвикат лидера на пазара.

Акциите на Nvidia поскъпнаха с повече от 230% тази година до края на редовната търговия в понеделник (13 ноември), което я превръща в най-добре представящата се компания както в Nasdaq 100, така и в S&P 500 на фона на засиления интерес на инвеститорите към ИИ и свързаните с него технологии.

Последният скок в цената на книжата на Nvidia отразява цялостното възстановяване на технологичните акции покрай оптимизма, че лихвените повишения на Федералния резерв на САЩ са достигнали пик.

Актуализиран чип

Nvidia каза, че нейният актуализиран чип, наречен H200, ще има способността да използва HBM3e памет, което ще му позволи да се справя по-добре с големите набори от данни, необходими за разработване и внедряване на ИИ.

Текущата версия на процесора на Nvidia, известна като ИИ-ускорител, вече отчита голямо търсене.

„Ускореният темп при пускане на продукти на компанията, включително H200 в средата на 2024 г., вероятно ще помогне за защитата на нейната територия“, коментира анализаторът на Bloomberg Intelligence Кунджан Собхани.

Nvidia, която беше подложена на натиск миналия месец, тъй като новите американски правила забраниха продажбата на нейните авангардни чипове в Китай, трябва да представи своя отчет на 21 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 14.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още