IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите експортни ограничения на САЩ нанесоха тежък удар на Nvidia

Цената на акциите на компанията удари 5-месечно дъно

11:32 | 01.11.23 г. 1
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg
Снимка: I-Hwa Cheng/Bloomberg

Цената на акциите на Nvidia се понижи с около 5% до почти петмесечно дъно, след като Wall Street Journal написа, че гигантът може да е бил принуден да отмени поръчки на модерни чипове за изкуствен интелект за Китай на стойност до 5 млрд. долара, за да спази новите ограничения, наложени от правителството на САЩ, предава Ройтерс.

Миналата седмица Nvidia е била уведомена, че поръчките на AI чипове, планирани за доставка следващата година към китайски технологични компании, включително Alibaba Group, собственика на TikTok – ByteDance, и Baidu, са предмет на последните експортни ограничения, обявени от Министерството на търговията на САЩ, пише Wall Street Journal, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Стойността на книжата на Nvidia спадна до 392,30 долара за брой, понижавайки се с 4,7% до най-ниското си ниво от средата на юни. Акциите, които бяха един от основните двигатели на тазгодишния ръст от 22% на технологичния индекс Nasdaq, вече са с близо 20% под рекорното си ниво на затваряне при цена от 493,55 долара, достигнато на 31 август.

„По-рано Nvidia каза, че това няма да има краткосрочно въздействие върху нея, а ще има по-скоро в дългосрочен план. Все още очакваме доста силно тримесечие и смятаме, че акцията е добра дългосрочна инвестиция, макар че не добавяме нови позиции заради нестабилността“, коментира Том Плъмб, главен изпълнителен директор и водещ портфолио мениджър в Plumb Funds.

Говорител на Nvidia коментира, че има „голямо търсене“ на модерните чипове на компанията, за чието производство обикновено е необходимо значително време. Освен това той изтъкна, че компанията работи за разпределяне на поръчките към своя „широк кръг от клиенти“ в Съединените щати и други страни.

„Тези нови експортни контроли няма да имат значително въздействие в близко бъдеще“, коментира говорителят на Nvidia в официалното изявление на компанията.

По-рано този месец администрацията на Байдън наложи ограничения на износа върху доставките на повече чипове за изкуствен интелект, проектирани от Nvidia и други компании, за Китай – ход, предназначен да попречи на Пекин да се сдобие с модерни американски технологии, с които да укрепи армията си.

Новите правила влизат в сила през ноември и включват контрол върху износа към страни, включително Иран и Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 01.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
evlogi
преди 6 месеца
Ленче, нямаше да е лошо преди да ги пишете тия, да хвърлите едно око на целият вчерашен ден.Акциите на Nvidia действително в началото на търговията вчера паднаха до 392.30, но бързо се възстановиха през деня до ниво от 407.8$, с което спадът за деня беше ограничен до под 1%..Инвеститорите бързо се усетиха, че евентуалните щети от търговските ограничения ще са незначителни на обшия фон на бърз растеж в останалите големи пазари...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още