IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nvidia e най-големият конкурент на стартъпите за AI чипове

Колкото по-силна става тя на пазара, толкова повече губят останалите играчи на пазара

22:52 | 11.09.23 г. 1
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Колкото по-силна става тя на пазара, толкова повече губят останалите играчи.

Доминацията на Nvidia в производството на компютърни чипове с изкуствен интелект е намалила рисковото финансиране за потенциални конкурентни компании, твърдят инвеститори, като броят на сделките в САЩ през това тримесечие е спаднал с 80% спрямо същия период година по-рано, съобщава Ройтерс.

Компанията от Санта Клара, Калифорния, е лидер на пазара за чипове, които работят с огромни количества езикови данни. Генеративните AI (с изкуствен интелект) модели стават постепенно по-умни чрез досега си с повече данни, процес, наречен обучение.

Колкото по-силна става Nvidia в тази област, толкова по-затруднени са компаниите, които се опитват да създават конкурентни чипове. Тъй като тези стартиращи компании са по-рискови, компаниите, които финансират подобни проекти, не желаят да влагат много средства в тях. Преминаването от дизайн на чип към работещ модел може да струва повече от 500 млн. долара, така че оттеглянето на компаниите за рисков капитал бързо застраши перспективите за стартъпите.

„Продължаващото господство на Nvidia подчертава колко трудно е да се пробие на този пазар“, заяви Грег Райхоу, партньор в Eclipse Ventures. „Това доведе до отлив на инвестициите в тези компании или поне в голяма част от тях.“

Американските стартъп производители на чипове са успели да привлекат 881,4 млн. долара инвестиции до края на август, сочат данни PitchBook. За сравнение през първите три тримесечие на 2022 г. те са били на стойност 1,79 млрд. Броят на сделките също е намалял от 23 на 4 до края на август.

От Nvidia отказаха да коментират.

Стартиращата компания за чипове с изкуствен интелект Mythic, която е получила финансиране на обща стойност 160 млн. долара, остана без пари миналата година и се е оказала почти принудена да преустанови дейността си, съобщават от технологичния уебсайт The Register. Въпреки това тя успя да привлече сравнително скромна инвестиция от 13 млн. долара няколко месеца по-късно през март.

Nvidia има „косвена“ вина за проблеми с набирането на средства за разработка на AI чипове като цяло, тъй като инвеститорите искат „инвестиции само от типа „Home run“, при която инвестицията е огромна, но и възвращаемостта от нея – също “, заяви изпълнителният директор на Mythic Дейв Рик.

Тайна стартираща компания, наречена Rivos, която работи върху дизайн на чипове за сървъри за данни, наскоро също изпитваше затруднения с набирането на финансиране, твърдят източници, запознати със ситуацията в компанията.

Представител на Rivos обаче заяви, че доминацията на Nvidia на пазара не е попречила на усилията ѝ за набиране на средства и нейният хардуер и софтуер „продължават да будят интерес у инвеститорите ни“, призна той.

Компанията е в конфликт с Apple , която обвини Rivos в кражба на интелектуална собственост, и това усложни допълнително проблема с набирането на средства на стартъпа.

Търсенето на инвеститори

Стартъпите за чипове, които искат да наберат пари, са изправени пред по-строги изисквания от страна на инвеститорите. Те изискват от компаниите да разполагат с продукт, който да е пуснат на пазара в рамките на няколко месеца, или вече да генерира продажби, според източниците.

Преди около две години новите инвестиции в подобни компании често бяха на стойност 200 или 300 млн. долара. В момента са намалели до 100 млн. долара, твърди анализаторът на PitchBook Брендън Бърк.

Поне два стартиращи компании за производство на чипове с изкуствен интелект са решили проблема с колебанието на инвеститорите, като са се похвалили с потенциални клиенти или с връзките си с известни ръководители.

За да привлече 100 млн. долара през август, компанията Tenstorrent се похвали с главния си изпълнителен директор Джим Келър, легендарен разработчик на чипове, който е проектирал такива за Apple, Advanced Micro Devices и Tesla.

D-Matrix, която прогнозира приходи на стойност по-малко от 10 млн. долара тази година, набра 110 млн. долара миналата седмица, благодарение на финансовата подкрепа на Microsoft и обещанието на производителя на Windows да тества новия чип с изкуствен интелект на компанията след пускането му на пазара следващата година.

Докато тези производители на чипове, които са в сянката на Nvidia, се борят със затрудненията, стартиращите компании в областта на софтуера за изкуствен интелект и свързаните с него технологии не страдат от същите ограничения. До август тази година те са получили финансиране в размер на около 24 млрд. долара, сочат данни на PitchBook.

Въпреки превъзходството на Nvidia в областта на технологиите с изкуствен интелект, компанията не е превзела сектора изцяло. AMD планира да пусне нов чип тази година, който ще се конкурира с модела на Nvidia, а Intel получи подобен такъв чрез придобиване. Източниците смятат, че те имат потенциал в дългосрочен план да се превърнат в алтернативи на чипа на Nvidia.

Съществуват и други сходни области, които биха могли да открият нови възможности за конкурентите. Например чипове, които извършват изчисления като използват интензивно данни за алгоритми за прогнозиране, са подобна нововъзникваща нища. Nvidia не доминира в тази област, затова тя е подходяща за инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
nikiangel
преди 7 месеца
Сигурен съм че Китай би ги финансирал всичките, че и отгоре би им дал :).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още