IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ са ограничили износа на чипове с изкуствен интелект на Nvidia за страни от Близкия изток

Компанията разкрива мярката в регулаторни документи, но не е ясно кои са засегнатите от мярката държави

22:34 | 30.08.23 г.
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg
Снимка: Marlena Sloss/Bloomberg

Правителството на САЩ е наложило ограничения върху износа на някои чипове с изкуствен интелект на Nvidia за определени страни в Близкия изток, съобщава компанията в документи, подадени към регулаторите.

„През второто тримесечие на фискалната 2024 г. USG (правителството на САЩ) ни информира за допълнително изискване за лицензиране на подмножество от продукти A100 и H100, предназначени за определени клиенти и други региони, включително някои страни в Близкия изток“, посочва се в документите, цитирани от Ройтерс.

В документа, публикуван на 28 август, не се уточнява кои са засегнатите от мярката държави.

Преди една година Nvidia каза, че американски служители са ѝ наредили да спре износа на същите два компютърни чипа за Китай. Този ход се разглежда като потенциално забавящ способността на китайските фирми да извършват напреднала работа като разпознаване на изображения.

Съобщението тогава даде сигнал за ескалацията на напрежението между САЩ и Китай заради съдбата на Тайван, където се произвеждат чипове както за Nvidia, така и за други големи компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още