IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкуственият интелект – новото бойно поле в технологичната война между САЩ и Китай

Опасенията, че Китай ще надмине САЩ в областта на ИИ, са надвиснали над всички политически дискусии за технологията във Вашингтон

21:00 | 29.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Според редица анализатори генеративният изкуствен интелект (ИИ) ще се окаже новото бойно поле в битката за технологично надмощие между САЩ и Китай. Следователно, за да посрещнат този момент, лидерите на САЩ трябва да променят определението си за успех в политиката за ИИ. Успехът в политиката за ИИ не е просто да изпревариш Китай. Той изисква да се развие отношение към технологията, с което американците могат да живеят и което намалява риска от катастрофални инциденти при взаимодействието на САЩ с Китай. Вместо просто да се напредва възможно най-бързо, по-скоро трябва да се постигне баланс между насърчаването на напредъка в областта на ИИ и разумното управление на технологията, коментира списание Foreign Policy.

Опасенията, че Китай ще надмине САЩ в областта на ИИ, са надвиснали над всички политически дискусии за технологията във Вашингтон. Китай наистина е сериозен конкурент, който произвежда най-добрите научни трудове по ИИ наравно със Съединените щати и прилага технологията в икономиката си и в системата си за вътрешно наблюдение. Когато става въпрос за създаване на най-мощните модели на ИИ, Китай бързо изостава от лабораториите на САЩ, като често произвежда сравними модели в рамките на няколко години.

Въпреки че двете страни се стремят към подобряване на отношенията, след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с китайския президент Си Дзинпин през изминалата седмица, според анализаторите напрежението в областта на технологиите ще продължи, предава CNBC.

Вашингтон се опитва да „отреже“ Китай от ключови технологии като полупроводниците, докато Китай се стреми да повиши своята самодостатъчност и да се откаже от американските технологии, слагайки на преден план своите вътрешни сектори на производство.

"Статуквото едва ли ще се промени много на който и да е фронт - от санкциите до бизнес натиска", заяви за CNBC Абишур Пракаш, главен изпълнителен директор на базираната в Торонто консултантска фирма The Geopolitical Business. Изкуственият интелект, който се разглежда като стратегическа технология и от двете страни, вероятно ще бъде въвлечен в битката между тях.

Бившият президент Доналд Тръмп започна търговска война с Китай, в която технологиите заемаха централно място. Тактиката на Вашингтон досега разчиташе на ограничаване на достъпа на Китай до технологии, които смята за стратегически, като например полупроводници.

Ескалацията настъпи миналата година, когато САЩ въведоха широкообхватни правила, целящи да отрежат Китай от основни инструменти и компоненти за производство на съвременни чипове и да „задушат“ страната с недостиг на полупроводници. Този ход се разглеждаше като потенциално препятствие за китайската индустрия за производство на чипове. САЩ също така накараха съюзниците си да се присъединят към строгите правила за износ на технологии за Китай.

Междувременно САЩ се стремят да стимулират собствените си технологии, включително полупроводниците, с финансиране от 52 млрд. долара, налични чрез Закона за чиповете и науката.

Сега вниманието на Вашингтон вероятно ще се насочи към генеративния изкуствен интелект.

"Вероятно ще има повече опити от страна на Вашингтон да следи отблизо разработването в Китай на някои видове приложения, а генеративният ИИ може да бъде на прицел през следващата година", каза Пол Триоло, ръководител на технологичната политика в консултантската фирма Albright Stonebridge.

Това се случва, "тъй като администрацията на Байдън определя кои технологии биха могли да бъдат от полза както за военната модернизация на Китай, така и кои биха могли да увеличат способността на китайските компании да правят пробиви в генеративния ИИ", добави той.

Генеративният ИИ е свързан с приложения като ChatGPT, които могат да генерират съдържание, когато потребителите искат това от тях.

Последна актуализация: 19:22 | 29.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още